Saveznici u borbi protiv zimskih infekcija


Шаргарепа, али и друго поврће и воће у свежем облику, извор су витамина и минерала који јачају имуни систем и штите од инфекција типичних за предстојеће хладно време.

Хладни дани који су пред нама најављују скори долазак зиме и упозоравају на нову сезону грипа. Да ли ћемо се и ове године изборити са вирусима и бактеријама, зависи од нашег имуног система - а витамини и минерали га јачају.
Прилог Иване Божовић

Сирова, кувана или барена, као јело, зачин или прилог - шаргарепа на трпези извор је здравља. Утиче на вид, кожу, срце, јача имуни систем, зато се често каже да представља праву малу приручну апотеку.

Тога су свесни и анкетирани грађани престонице. Сваки витамин је важан - зато је потребно да знамо у којим намирницама има којег витамина, јер како каже пословица: „здравље на уста улази".


„Све што је зелено, жуто, црвено и бело нека буде заступљено у сировом облику, нека то буду салате или нека то буду сокови. Без шећера, нека то буду фруктозни шећери и тако ћемо се заштитити од грипа и од пада имунитета", изјавила је Милка Раичевић, нутрициониста из Дома здравља Палилула.

„Ми предлажемо пацијентима свакодневно узимање свежег воћа и поврћа, који су богати природним витаминима и минералима. Не постоје докази да су сумплементи витамина и минерала бољи за преветиву респираторних инфекција, па према томе није их неопходно узимати", објаснила је докторка Зорана Бадњар.

Честе инфекције, пушење, недостатак сна, неправилна исхрана, дуготрајна употреба антибиотика и стрес утичу на наш имуни систем. Можда је сада прави тренутак, како кажу лекари, да променимо наше навике.