Saveznici dobrog zdravlja


Уз уље оригана, екстракт маслиновог листа, бели лук и зелени чај не морамо да бринемо да ће нос почети да цури или да ће грло да нас заболи. Захваљујући снажним материјама које микроорганизми не подносе, те намирнице налазе се на врху листе најјачих „природних антибиотика“.

На прагу зиме када вируси и бактерије вребају са свих страна организму је преко потребна помоћ.

Најделотворнији савезници против многих опаких болести крију се у фрижидеру и кухињи! Уместо да чекамо помоћ агресивних лекова када болест наступи, савет је стручњака – боље је константно јачати организам и таманити бациле „природним антибиотицима".

Стална испитивања све више показују да је краљ међу таквим намирницама уље оригана. У три истраживања која је спровео доктор Пол Белајк потврђено је да уље оригана убија 92 одсто бактерија попут стафилокока и чак 96 одсто пнеумокока.

Редовном употребом уља добијеног из зачинске траве која се највише помиње као састојак пице и других специјалитета италијанске кухиње, може се спречити налет микроорганизама који изазивају цревне инфекције, тровања храном, озбиљна запаљења грла, шарлах, реуматску грозницу, синдром токсичног шока, цисте, па и менингитис.


Треба бити веома пажљив при куповини, јер неки произвођачи због интересантније ароме праве мешавину уља користећи мајоран, а не искључиво оригано.

Екстракт маслиновог листа, такође, спада међу најбоље природне антибиотске агенсе, нарочито када је реч о микробима којима се порекло не познаје довољно. Истрживачи Одељења за биомедицину Универзитета ЦХА (CHA) у Кореји открили су да је екстракт маслиновог листа изузетно благотворан у борби против бактерија и микроба.


Такође, лист маслине показао се као веома ефикасан у спречавању настанка слободних радикала, који узрокују појаву многих болести, нарочито рака, а делотворан је и у борби против старења.

Већ прослављено средство против гљивица и бактерија је бели лук који је одличан додатак исхрани, нарочито у зимском периоду.

Лук често оптужен као изазивач непријатних мириса садржи калијум и германијум, елементе који су посебно важни за здравље, али такође садржи и сумпорна једињења, посебно алицин. Реч је о изузетно важним фитохемикалијама које јачају имунитет и делују као природни антибиотици.

Дакле, време је да у супу, чорбу, месо или салату убаците бели лук.


Такође, савет је стручњака, заборавите бели лук у праху, јер је његово благотворно дејство у том облику потпуно нестало.

Један од најважнијих састојака зеленог чаја је епигалокатехин галат (EGCG) који се показао као веома делотворан у борби против неких сојева оралних бактерија. Осим тога, тај састојак топлог напитка одличан је антиоксиданс, сузбија слободне радикале, напада вишак масти у крви, а примену има и у терапијама преписаним особама са ХИВ-ом и неких врста рака.

Једна шоља зеленог чаја дневно препоручљива је свима који воде рачуна о здрављу и виталности, нарочито у хладном периоду и сезони прехладе и грипа.