Za zdravo srce


Повећана склоност ка болестима срца и крвних судова постаће прошлост ако на свом свакодневном менију обезбедимо позиције за јабуке, бадеме, орахе, боровнице, грожђе, смокве и црну чоколаду.

Упркос томе што генетика има кључну улогу у нашем постојању, избор животног стила и навика, попут хране коју бирамо да једемо или колико смо активни, још више су пресудни када је реч о здрављу кардиоваскуларног система.


Некада је тешко бити пажљив, јер је ароматичних искушења много. Али не очајавајте, нутриционисти имају добре вести.

Материје којих у изобиљу има у неким веома укусним намирницама прави су суперхероји у борби против болести срца.

Повећана склоност ка кардиоваскуларним здравственим проблемима постаће прошлост ако на свом свакодневном менију обезбедимо позиције за јабуке, бадеме, орахе, боровнице, грожђе, смокве и црну чоколаду.


Будући да ништа од наведеног није претерано тешко спаковати у кутијицу за ручак, ни претрпани распоред нити гужва на послу не могу нас спречити да сваког дана урадимо нешто добро за срце.

Иако је јабука одличан чистач организма и обилује витаминима, влакнима и другим корисним материјама, недовољно пажње јој се посвећује. Доступна је током целе године и то је чини мање интересантном у односу на воће којег се ужелимо.

Међутим, антиоксиданси из јабука одлични су савезници организма у борби против атеросклерозе, док пектини спуштају ниво лошег холестерола, а благо антизапаљенско дејство помаже одржавање доброг стања целокупног васкуларног система.


Најновија истраживања потврдила су да постоји веза између редовног конзумирања бадема и чак 37 одсто мањом склоношћу ка коронарној артеријској болести, то јест групи обољења која се јављају услед смањеног протока крви кроз срчане артерије. У преводу, брзо у продавници потражите сирове бадеме.

Читава палета антиоксиданата налази се у малим плавичастим бобицама – боровницама. Манган и витамини Ц и Е из тог воћа обезбеђују заштиту на ћелијском нивоу, а комбинација важних фитонутријената не дозвољава да се наслаге залепе за зидове крвних судова.

Готово све антиоксидантне способности боровнице остају нетакнуте и после замрзавања, али је најбоље јести их у свежем стању.


Црна чоколада захваљујући врсти флавоноида може оштро да се супротстави већ поменутим наслагама у крвним судовима. На тај начин се смањује ризик од срчаног и можданог удара. Ипак, саветују стручњаци, ради сваке сигурности не претерујте када је о количини реч – на колико коцкица чоколаде са минимум 70 одсто какаоа сасвим је довољно.

Регулисан крвни притисак и ниво ЛДЛ холестерола само су неке од супермоћи које грожђе има захваљујући витамину Б6 и другим фантастичним састојцима.

На тој листи фантастичних намирница нашла се и смоква. Њен адут је калијум који је у супротстављању организма узроцима хипертензије, можданог и срчаног удара безмало незаменљив.