Zdravim navikama protiv bolesti


Од малих ногу треба се навикавати на здраву исхрану, редовну физичку активност и избегавање познатих непријатеља здравља - дуванског дима, алкохола, сунчања, соли... Такође, подршка ближњих је веома важна јер васпитање и психа имају важну улогу у свакодневним одлукама.


Лоше животне навике често су узрок појаве многих болести. Плодно тло за ћелије рака су пушење, исхрана богата мастима, алкохол, сунчање, много соли и инфекције.

Четрдесет одсто свих тумора настаје због фактора изазваних начином живота и они се могу избећи. Најважнији и најпознатији фактор ризика јесте пушење.

Према анализама Макса Паркина из Центра за превенцију рака на Универзитету „Квин Мери" у Лондону, дуван је узрок 23 одсто свих случајева рака код мушкараца и 15 одсто код жена.

Ћелије рака не настају само у плућима, већ и у многим другим органима. Недовољно воћа и поврћа, као и претевише меса и соли на менију означено је као разлог за девет одсто свих случајева рака.

Око 5,5 одсто свих тумора резултат је прекомерне тежине и гојазности. Такође, опасни фактори су недовољно кретање, ултраљубичаста светлост, инфекције и ризици условљени професијом.

Аутор студије Макс Паркин истакао је да многи људи верују да је рак судбина или да лежи у генима. Ипак, најновији резултати показују другу тенденцију. При том, има разлике између мушкараца и жена.

И када је мало хладније треба изаћи и прошетати се

Док пушење код оба пола често доводи до рака, код мушкараца је пре свега недовољно уношење витамина из воћа и поврћа, као и повишено конзумирање алкохола важан фактор за настанак тумора.

Код жена је то прекомерна тежина, пренео је немачки државни радио Дојче веле.

Здраве навике стичу се још у детињству

Ипак, за здрав животни стил, људима је потребна подршка. Деца, али и њихови родитељи и васпитачи морају да науче да се хране здраво, да препознају опасности од конзумирања дувана и алкохола, као и колико је важно свакодневно упражњавање физичке активности.

Само знање о ризичним факторима који се могу избећи не мења аутоматски стил живота. У супротном, не би широм света било милијарду и по људи са прекомерном телесном тежином и не би сваке године пет милиона људи умрло од последица пушења.

Проблем је вишеслојан. Никотин и алкохол стварају зависност, па их се тешко одрећи када се тело навикне, али и искуства, васпитање и психа имају важну улогу у свакодневним одлукама.