Glavobolja, gojaznost i cigarete


Вишак килограма, пушење и нередовна физичка активност фактори су ризика за главобоље и мигрене код тинејџера. Уколико су присутни појединачно шанса за појаву бола у глави већа је 1,8 пута, а удружено ризик повећавају чак 3,4 пута!Тинејџери који су гојазни, пуше, или недовољно вежбају чешће пате од главобоља и мигрена, пише часопис Neurology.

Норвешки научници Универзитета у Ослу проучили су податке о 5.847 норвешких ученика узраста од 13 до 18 година, који су одговарали на питања о учесталости главобоља, пушењу и вежбању, а међу параметрима који су узети у обзир су висина и тежина.

Истраживачи су открили да је 36 одсто девојака и 21 одсто дечака имало проблема с учесталим главобољама у раздобљу од најмање годину дана, 16 одсто младића и девојака имало је вишак килограма, 19 одсто је пушило, а 31 одсто испитаника вежбало је ређе од два пута недељно.

Аутори истраживања наводе да су тинејџери који су имали вишак килограма, пушили и премало вежбали, имали 3,4 пута већу вероватноћу за честе главобоље него тинејџери код којих није био присутан ниједан од тих фактора ризика.

Тинејџери, који су имали само један од фактора ризика имали су 1,8 пута већу вероватноћу за честе главобоље.