Paradajz i brokoli jacaju plodnost


Namirnice pune antioksidanasa mogu da sačuvaju kvalitet muških polnih ćelija. Unos vitamina C, E, cinka i folata pomaže da sperma bude zdrava


SREDOVEČNI i stariji muškarci koji kroz ishranu konzumiraju dovoljno antioksidanasa, jedući hranu kao što su brokoli i paradajz, imaju spermu boljeg kvaliteta od onih koji ne unose dovoljno antioksidanasa.

Stručnjaci kalifornijske Nacionalne laboratorije Lorens Berkli su istraživanje obavili na 80 muškaraca, nepušača, starosti od 22 do 80 godina, koji su popunili upitnik o svojoj ishrani i eventualnoj upotrebi dijetetskih dodataka i dali uzorak sperme, prenosi.

Među onima od 45 i više godina, koji su unosili najviše C vitamina, utvrđeno je 20 odsto manje oštećenja DNK sperme, nego među ispitanicima koji su unosili najmanje tog vitamina. Preporučeni dnevni unos C vitamina je 90 mg.

Slični su bili nalazi i kad su u pitanju E vitamin, cink i folati. I ovde su sredovečni i stariji ispitanici koji su unosili najviše dotičnih antioksidanasa imali manje oštećenja DNK sperme. Mada je njihov unos premašivao preporučenu dozu, bio je u granicama koje se smatraju bezbednim.

Preporučeni dnevni unos vitamina E je 15 mg, a bezbedni maksimum 1.000 mg. Preporučeni dnevni unos cinka je 11 mg i ne više od 40 mg, dok je preporučeni unos folata 400 mg i ne više od 1.000 mg.

Kod mlađih muškaraca nije ustanovljena veza između nivoa unosa antioksidanasa i kvaliteta sperme. Kalifornijski istraživači smatraju da je to zato što je mlađi organizam pod manjim „oksidantivnim stresom“ ili taj stres efikasnije neutrališe.


Izvori vitamina

Hrana bogata vitaminom C je citrusno voće, zelene i crvene paprike i paradajz. Vitaminom E su bogate neke vrste biljnih ulja, orašasti plodovi, naročito bademi, i zeleno povrće kao što su spanać i brokoli, dok su dobri izvori cinka morski plodovi, crveno meso, mahunarke, orašasti plodovi i mlečni proizvodi.