Bundeva leci


Sastojci koštica i njihovo ulje dobro su poznati i delotvorni u lečenju poteškoća s funkcionisanjem mokraćnog mehura i bubrega, a posebno prostate. Lekoviti sastojci jačaju muskulaturu mokraćnog mehura, podstiču mokrenje, smiruju upalne procese i sprečavaju poremećaje u funkcionisanju mokraćnih organa. I u slučaju poremećaja u funkcionisanju prostate, sastojci bundeve dokazano daju izuzetne rezultate, pa se preporučuju čak i u slučaju početnih stadijuma kancerogenih promena na prostati.

Podiže imunitet

Bundeva sadrži veću količinu beta-karotena, obilje ostalih antioksidansa, vitamina C i E, nekoliko važnih aminokiselina i minerala, a posebno kalijum i cink, koji svi zajedno imaju presudnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala i u podizanju imuniteta. Sve ovo štiti organizam od različitih alergija i infekcija, artritisa i oboljenja srca i krvotoka (arteroskleroze i infarkta).

Čisti kožu

Bundeva se, zahvaljujući svojim sastojcima koji utiču na regulaciju žlezda lojnica, koristi za umirenje upaljene kože lica, pri pojavi akni i mitisera. Zbog obilja vitamina A, koji se nalazi u obliku beta-karotena, ekstrakti bundeve sadrže se u mnogim kozmetičkim linijama za negu problematične mladalačke, nečiste i masne kože.