Kako da se zastitite od prehlade


Čiste ruke i zdrava hrana. Pojačajte higijenu, jer se viroze najbrže šire dodirom


Vise od dvesta virusa može da izazove prehladu. Sada kada počinju hladniji dani, oni se brže šire po javnom prevozu, kolektivima, i na svojoj koži ih osetimo tek kad nas „strpaju u krevet“. Bakterije i virusi pronalaze put do tela i napadaju ga na različite načine. Na to organizam reaguje odbranom koja zavisi od toga koliko smo se spremili i „naoružali“ imunitetom u slučaju napada.

Boravak u zatvorenom prostoru ne možemo da izbegnemo, ali zato možemo da se maksimalno zaštitimo od napada viroze.



1. Češće perite ruke.
Redovno pranje ruku znatno smanjuje šanse da se unesu štetni bacilu u telo. Prehlade i grip najlakše se šire dodirom. Držite ruke što dalje od očiju, nosa i usta, i perite ih što češće. Ruke dobro osušite, jer stručnjaci kažu da se bakterije brže šire na vlažnim rukama nego na suvim.

2. Pet porcija voća i povrća dvevno.
Opredelite se za voće i povrće bogato vitaminima A, C i E. Vitamin A, koji se nalazi u slatkom krompiru, šargarepi, pomaže belim krvnim zrncima da se bore protiv infekcija. Limun, pomorandže, grejpfrut, kao i paprike, papaja, brokoli sadrže vitamin C, koji poboljšava apsorpciju gvožđa iz biljnih namirnica i pomaže imunom sistemu da se zaštiti od bolesti. I vitamin E, koji se nalazi u orasima, semenkama, repi i zelju, dokazano je odličan za borbu protiv infekcija gornjih disajnih organa.

3. Šetajte svakodnevno.
Dnevne fizičke aktivnosti u trajanju od 20 do 30 minuta mogu da podstaknu mnoge mehanizme odbrane imunog sistema. Vežbajte umereno, šetajte lagano, jer naporne aktivnosti visokog intenziteta mogu da naprave kontraefekat i da smanje količinu belih krvnih zrnaca koje cirkulišu kroz telo, pa tako da povećaju rizik od bolesti.

4. Odmarajte se i spavajte dovoljno.
Stres povećava osetljivost na prehladu, jer izlaganje stresu dovodi do oslobađanja hormona stresa, kao što su glukokortikoidi. Pronađite načine da se opustite, jer istraživanja pokazuju da stres utiče na to koliko dobro imunološki sistem funkcioniše.

5. Boravite na čistom vazduhu.
U zatvorenom prostoru smo u stalnom kontaktu sa ljudima i njihovim virusima i klicama. Boravak na svežem vazduhu barem privremeno će vas skloniti od svih mikroba koji kruže u zatvorenom prostoru, a i šetnja i boravak napolju ojačaće imunitet.



ŠTITE I PROTEINI

Jedite dobro i zdravo. Neke hranljive materije imaju vodeću ulogu u zaštiti od milijardi bakterija, virusa i drugih klica, a proteini su jedna od njih. Nemasna govedina i svinjetina, kao i proteini iz pasulja, soje, i morskih plodova sadrže cink koji pomaže proizvodnju belih krvnih zrnaca za borbu protiv infekcija. Orasi, bademi kao i indijski orah, takođe su dobri izvori proteina, kao i magnezijuma, koji pomaže i podržava zdrav imuni sistem.