Mediteranska ishrana stiti decu od astme?!


Taj način ishrane bogat je antioksidansima koji mogu zaštiti pluća i disajne puteve od oksidativnog oštećenja, bogat je i ribom što je dobar izvor omega-3 masnih kiselina, s malim učešćem omega-6 masnih kiselina



MEKSIKO - Prema rezultatima istraživanja meksičkih naučnika, mediteranska ishrana može da zaštiti decu od razvoja astme i alergijskog rinitisa.

Rezultati studije sprovedene u Meksiku daju dodatne dokaze dobrobiti zdrave ishrane i podupiru potrebu za javno zdravstvenim merama koje će promovisati zdravu ishranu kod dece.

Smatra se da ishrana tokom trudnoće i detinjstvu igra važnu ulogu u riziku od razvoja astme kod dece.
U studiji su istraživači pregledali povezanost između ishrane dece i njihovih majki tokom trudnoće, te razvoj astme i alergijskog rinitisa u nasumičnom uzorku od 1.476 dece uzrasta od 6 do 7 godina.

Među decom, veća privrženost tokom prethodnih godina mediteranskoj ishrani koja sadrži mnogo povrća, voća i orašastih plodova, ribe i žitarica, s niskim udelom mlečnih proizvoda, mesa, brze hrane i masti, bila je povezana s manje astme, osipa, alergijskog rinitisa, kijanja, svraba i suzenja očiju.

Istraživači nisu utvrdili povezanost između konzumacije mediteranske ishrane tokom trudnoće i smanjenog rizika od astme i alergijskog rinitisa kod dece.

Istraživači su naveli da je predlog da je mediteranski način ishrane preporučljiv za zaštitu protiv astme biološki moguć.
Taj način ishrane bogat je antioksidansima koji mogu zaštiti pluća i disajne puteve od oksidativnog oštećenja, bogat je i ribom što je dobar izvor omega-3 masnih kiselina, s malim učešćem omega-6 masnih kiselina.