Jabuka leci i hrani


Utiče na srce i krvne sudove, poboljšava rad bubrega, jetre i žuči, a odlična je za umirenje nerava


Jabuka, koja je među najstarijem voću na svetu, izuzetno blagotvorno utiče na zdravlje


Jabuka je stvarno rajsko voće!Potiče iz Evrope, gde je rasla kao divlje drvo još u praistoriji, a pitoma varijanta potiče iz južnog Sibira i Azije. Grci i Rimljani gajili su brojne sorte jabuka, Kelti su smatrali da ima čudotvorna svojstva i da onaj ko pojede jabuku iz čarobnog vrta više nikad neće biti gladan, žedan, bolestan, niti će ostariti. Stara engleska poslovica "An apple a day keeps the doctor away" objašnjava kakve blagodeti ona ima - jedna dnevno i ne treba vam doktor. Danas je jabuka prisutna svuda na planeti.


Sadrži gotovo sve što je potrebno organizmu;
- sadrži i do 40 mg vitamina C, vitamine A, E, B1, B2 i B6 i beta-karoten. Uz to je bogata i kalijumom, kalcijumom, fosforom, magnezijumom i gvožđem. Sadrži kvercetin, kamferol, miricetin, katehine, antocijanine i brojne druge antioksidante!


Zahvaljujući visokom sadržaju fruktoze i glukoze, izvor je energije. Vrlo je delotvorna u borbi protiv virusa, bakterija i slobodnih radikala. Štiti od prehlade i smanjuje rizik od karcinoma debelog creva. Jabuka pozitivno deluje na srce i krvne sudove. Sprečava nakupljanje štetnih materija u krvi i začepljenje krvnih sudova, smanjuje povišeni holesterol.


Zbog bogatstva pektina i celuloze, poboljšava varenje, čuva crevnu floru i pomaže kod proliva i zatvora. Jabuka sadrži i monosaharid fruktozu, šećer koji smanjuje želju za slatkim i ne izaziva promenu koncentracije glukoze u krvi.
Sprečava taloženje masti u jetri, pozitivno utiče na rad bubrega, jetre i žuči. Antocijani iz jabuke imaju protivupalno dejstvo, štite jetru, srce i sprečavaju nastanak karcinoma, poboljšavaju imunitet.

Kalcijum i fosfor izgrađuju kosti i zube. Jabuka sprečava karijes, jača i štiti desni. U njoj se krije i triptofan, pa raspoloženje podiže uspešnije od čokolade. Jabuka je odlična za smirenje i uspavljivanje.


- jača imunitet
- stimuliše rad bubrega, jetre i žuči
- štiti od bolesti usne šupljine
- podstiče varenje
- štiti srce i krvne sudove
- smiruje nerve
- štiti od bakterija i virusa