Ishrana za obolele od reumatoidnog artritisa


Bolest ublažava i tri do pet porcija svežeg voća i povrća jarkih boja dnevno


Oboleli od reumatoidnog artritisa uglavnom treba u potpunosti da promene način ishrane, jer to kod čak 30 odsto pacijenata može značajno da ublaži simptome bolesti.

Uobičajeni način ishrane čoveka današnjeg vremena, još od detinjstva, kada se navike u ishrani formiraju, ali i sazreva imuni odgovor, sadrži elemente koji mogu da pokrenu hroničnu upalnu reakciju u digestivnom traktu koja utiče na pokretanje hroničnog zapaljenskog odgovora u organizmu.


Ovakvu ulogu igra, na primer, gluten - protein koji se nalazi u žitaricama (pšenica, ovas, ječam, raž) ili lakt-globulin, koji se nalazi u kravljem mleku. Dokazano je i da uneti šećeri u svom metaboličkom putu razgradnje oslobađaju energetske supstance koje takođe stimulišu upalnu reakciju. Masti koje se unose savremenom ishranom uglavnom sadrže takozvane omega-6 masne kiseline umesto omega-3 masnih kiselina, a deficit vitamina E i selena onemogućava prirodnu zaštitu od toksičnih oksidativnih radikala koji nastaju u procesu upale - navodi naša sagovornica i preporučuje obolelima da se drže sledećih pravila:

izbegavajte testa i žitarice bogate glutenom i umesto toga jedite što više pirinča (smeđeg) i kukuruza

svakodnevno pripremite sebi 3-5 porcija svežeg voća i povrća što jarkijih boja

mesni obroci crvenog mesa u potpunosti treba da se zamene ribom (losos, tuna, sardina)

umesto suncokretovog, treba koristiti isključivo maslinovo ulje (tri kafene kašičice ovog ulja imaju efekat sličan tableti “brufena”)

dnevno treba uzimati 1000 ij vitamina D

orasi i koštunjavo voće od izuzetne su važnosti kao izvor vitamina E i selena

izmenjen način ishrane treba da bude praćen povećanom fizičkom aktivnošću

Doktorka posebno naglašava da oboleli od reumatoidnog artritisa ne treba da kupuju različite parafarmaceutske “čudotvorne” lekove koji navodno stimulišu imunitet s obzirom na to da je to u slučaju njihove bolesti kontraproduktivno.

- Korekcija ishrane je dovoljna preventiva, a ublažava i simptome koji su se već razvili
Oboleli od reumatoidnog artritisa morali bi da izbegavaju sledeće namirnice i brzu hranu:
picu
burek
peciva
hamburger
razne slatkiše
grickalice
kravlje mleko