Da jetra sto duze ostane zdrava


Jetra ne voli slatkiše, a najviše joj prija mediteranska ishrana


Dobro je poznato da je alkohol jedan od najvećih neprijatelja jetre, a pored količine važno je naglasiti da i kontinuitet pijenja, čak i socijalno prihvaćenih doza alkohola, može da dovede do ciroze, procesa u kome se ćelije jetre pretvaraju u vezivno tkivo (čvoriće), koji dovodi do prestanka rada ovog organa.

Obojena gazirana i energetska pića takođe mogu da oštete jetru, kao i masna hrana, puna holesterola i triglicerida. Gojaznost je takođe na listi nepoželjnih za zdravlje jetre, pa se preporučuje kontrola telesne težine.


Crveno meso bi trebalo u potpunosti da se zameni belim, najbolje ribom i plodovima mora. Jetri veoma prijaju vitamini kojih u izobilju ima u voću i povrću. Ako ishrani dodamo i umerenu fizičku aktivnost, koja joj takođe godi, možemo da kažemo da je to pravi recept za zdravu jetru.

Povremeno čišćenje jetre može da bude korisno. Provereni recept naših baka - surutka i danas može da „osveži“ ovu neumornu fabriku zdravlja, jer sadrži dosta proteina i vrlo malo masti.

Mada nije dokazano da pušenje direktno oštećuje jetru, stručnjaci savetuju da ipak sa ovom navikom treba biti umeren. U ovoj kategoriji je i kafa, koja mnogo više remeti rad pankreasa, ali ipak, što se jetre tiče, ni sa kafom ne treba preterivati.



Alkohol Ne
Masna hrana Ne
Slatkiši Ne
Obojena gazirana pića Ne
Energetska pića Ne
Kafa Umereno
Cigarete Umereno
Fizička aktivnost Umereno
Riba i morski plodovi Da
Voće i povrće Da
Surutka Da