Cvetne vodice jacaju organizam


Da li ste znali da se od latica, cvetova pa i čitave biljke najrazličitijih vrsta mogu pripremiti vrlo ukusni, osvežavajući i zdravi napici?


MNOGI znaju da se ružina vodica ili vodica od cveta pomorandže odavno koriste u kozmetici i kulinarstvu, ali znate li da se od latica, cvetova pa i čitave biljke najrazličitijih vrsta mogu pripremiti vrlo ukusni, osvežavajući i pre svega zdravi napici?

Tako se napici dobijeni destilisanjem svežih ili sušenih cvetova ili cele biljke nane, bosiljka ili komorača preporučuju za one koji žele da skinu višak kilograma, dok se oni od crne ribizle, kupine i geranijuma koriste za podizanje energije, a od ruže, lavande i matičnjaka za opuštanje.Priprema cvetne vodice:
2 kašike sušenog bilja po želji ili 4 kašike svežeg, 1 dl 70-procentnog alkohola i 1 dl destilovane vode.


U sterilisanu staklenu teglicu sipajte 2 kašike sušenih ili 4 kašike svežih cvetova odabrane biljke, sve prelijte sa 1 dl alkohola, zatvorite i ostavite da stoji od sedam do deset dana na sunčanom mestu.

Povremeno dobro promućkajte sadržaj teglice. Posle deset dana, tečnost procedite, dodajte 1 dl destilovane vode, promešajte i čuvajte do korišćenja.

Ukoliko u svoj omiljeni topli ili hladni napitak, kafu ili čaj, dodate malo cvetne vodice popravićete im ukus, dodati im zrnce originalnosti i dati novu, jedinstvenu aromu.

Napici sa cvetnim vodicama naročito se preporučuju osobama sa oslabljenim imunitetom, a vrlo lako se pripremaju: litar vode pomešajte sa 2 kašike cvetne vodice od žalfije, crne ribizle ili borovnice i umesto čiste vode pijte tri nedelje. Napravite pauzu od nedelju dana pa ponovite čitav ciklus.

Za detoksikaciju organizma: 15 dana svakoga jutra pre doručka na prazan stomak popijte 2 kašike cvetne vodice od nara, ruzmarina ili nane.