Vitamin D leci tuberkulozu?!


Suzbija zapaljenski odgovor organizma na infekciju, smanjujući oštećenje plućnog tkiva i skraćujući period tokom kojeg je pacijent zarazan




LONDON - Visoke doze D vitamina uz antibiotike izgleda pomažu obolelima od tuberkuloze da se brže oporave, pokazala je britanska studija obavljena na londonskom Univerzitetu Kvin Meri.

Izgleda da D vitamin suzbija zapaljenski odgovor organizma na infekciju, smanjujući oštećenje plućnog tkiva i skraćujući period tokom kojeg je pacijent zarazan, prenosi Rojters.

Budući da D vitamin nema nikakvo negativno dejstvo na efekat antibiotika koji se uzimaju paralelno, londonski tim napominje da bi ova kombinacija mogla da se koristi i kod zapaljenja pluća, sepse i drugih infekcija pluća.

Ovim otkrićem baca se novo svetlo i na helio ili fototerapiju, koja se često primenjivala kod obolelih od tuberkuloze još od početka 19. veka. Od tuberkuloznih pacijenata je traženo da se što više izlažu suncu, a poznato je da se D vitamin u organizmu stvara izlaganjem sunčevim zracima.

Londonska studija je sprovedena na 95 tuberkuloznih bolesnika na standardnoj terapiji antibioticima. Njih 44 je tokom osam nedelja uzimalo i D vitamin u visokim dozama, dok su ostali dobijali placebo.

U uzorcima krvi pacijenata iz prve grupe je zabeleženo brže i obimnije opadanje znatnog broja markera zapaljenja.

Osim toga, tragovi bakterije koja izaziva tuberkulozu su nestajali iz ispljuvka pacijenata koji su uzimali i D vitamin u proseku već posle 23 dana, dok su kod pacijenata iz druge grupe u proseku nestajali tek posle 36 dana.

Britanski tim napominje da su ipak potrebna i istraživanja na većem uzorku pacijenata pre nego što se definitivno preporuče velike doze D vitamina kao dopunsko sredstvo u lečenju tuberkuloze.