Pcelinji proizvodi i apiterapija


U malim dozama pčelinji otrov, koji spada u najjače biološke otrove, je lek koji jača odbrambene sposobnosti organizma, pojačava lučenje hormona, jača snagu srca, deluje regenerativno i protivupalno


Hranljiva i lekovita svojstva pčelinjih proizvoda odavno su dokazana, jedino što danas istraživanja šire lepezu njihove delotvornosti. Pored pčelinjih proizvoda koji se u okviru apiterapije (api - vrsta pčele, terapija - postupak lečenja) primenjuju za lečenje, pažnju privlači i pčelinji otrov, koji kod osetljivih osoba može da izazove ozbiljne alergije, ali je u manjim dozama svakako lek.


PČELINJI OTROV
Stvaraju ga mlade pčele u prve dve nedelje života, u količini od oko 0,3 miligrama. Otrov stvoren tada ostaje zauvek, više se ne menja, a spada u najjače biološke otrove. Međutim, ako se primeni na odgovarajući način, postiže lekovito i profilaktičko dejstvo.


Potvrđeno je da ima jako imunostimulativno dejstvo, odnosno jača odbrambene sposobnosti organizma, deluje stimulativno na endokrini sistem, odnosno pojačava lučenje hormona, a pojačava i cirkulaciju u unutrašnjim organima i bolje snabdevanje kiseonikom i hranljivim materijama.
Takođe, deluje antialergijski ako se daje postupno u malim dozama, dok kardiotonički i antihipertenzivno jača snagu srca i utiče na snižavanje krvnog pritiska. Osim toga, produžava vreme zgrušavanja krvi, smanjuje holesterol u krvi, deluje regenerativno, odnosno poboljšava obnavljanje tkiva i koristi se kod teško zarastajućih rana. Deluje i protivupalno a usporava i sklerozu krvnih sudova.
Pčelinji otrov sakuplja se specijalnim aparatima tako što se prvo izaziva elektrošok pčela prilikom njihovog prolaska preko aparata. Otrov koje one tada ispuštaju na aparat osuši se i sastruže.
Otrov se primenjuje na razne načine, zavisno od prirode bolesti, odnosno utrljavanjem, elektroforezom, ultrazvučno, preko injekcija. Najčešće se koristi kod reumatskih bolesti, bolesti perifernih nerava, slabe periferne cirkulacije, kao i kod multiple skleroze i Parkinsonove bolesti.


MED
Deluje na većinu čoveku poznatih bolesti, a najnovija saznanja ukazuju na to da je dobar i kao dijeta protiv suvišnih kilograma.
Preporuke su da se uzima svakodnevno, deca od 10 do 30 grama, a odrasli od 30 do 100 grama. Mera za unos ovog dragocenog proizvoda je kašika, u koju staje 30 grama, a u kašičicu 10.
Da bi se organizam snabdeo preporučenim količinama najbolje je da se uzima tri puta dnevno, po želji rastvoren u mleku, soku, vodi ili bez ičega. Bitno je da se prilikom uzimanja što duže zadrži u ustima, jer se preko sluzokože usne duplje deo resorbuje i direktno prelazi u krv, odakle odmah napaja ćelije.
Med u kombinaciji sa drugim pčelinjim proizvodima, kao što je polen, propolis i matični mleč predstavlja najbolji eliksir. S druge strane, med u kombinaciji sa lekovitim biljem, sokovima od voća i povrća predstavlja delotvoran lek u lečenju brojnih bolesti.


POLEN
U odnosu na med, nekoliko puta je bogatiji hranljivim i lekovitim materijama. Uostalom, od ključne je važnosti za opstanak pčelinjeg društva, jer se polenom hrane mlade pčele.
Bez polena nema ni proizvodnje matičnog mleča ni voska. Sprovedena istraživanja pokazala su da je polen "vitaminska, mineralna i biostimulativna biološka bomba" zbog efekta koji izaziva u organizmu.
Polen kod čoveka poboljšava fizičku i mentalnu sposobnost, a smanjuje nervnu napetost i ublažava depresiju i umor. Takođe, smanjuje želudačnu kiselost, poboljšava rast, pomaže kod reumatskih i drugih bolova, poboljšava metabolizam masti, hormonsku aktivnost i funkciju jetre, a pojačava i dejstvo lekova.
Dnevna doza za odrasle je 20 grama, što odgovara jednoj ravno popunjenoj kašiki. Polen se prvo samelje u mlinu za kafu, a zatim rastvori u dva decilitra mlake vode. U rastvor se doda i kašika meda i sve popije ujutru pre doručka. Još je delotvornije ako se ovako pripremljenom rastvoru doda sok od jedne pomorandže ili limuna, 20 kapi propolisa i kašičica jabukovog sirćeta.MATIČNI MLEČ
Ovo je izuzetno moćan pčelinji proizvod, jer jača opštu odbranu organizma od bakterija, virusa i gljivica, a deluje i antioksidansno jer ima moć da hvata slobodne radikale. Takođe, podstiče regeneraciju ćelija i ubrzava rast i razvoj mladih a usporava starenje odraslih.
Utiče na generativni period i seksualnu moć tako što ih produžava, a jača mišićnu snagu i mentalne sposobnosti otklanjajući znake fizičkog i psihičkog zamora. Ubrzava cirkulaciju i jača snagu srčanog mišića, a pomaže i metaboličke procese i deluje na nivo šećera u krvi zahvaljujući jednom peptidu koji ima insulinski efekat. Ubrzava stvaranje crvenih krvnih zrnaca, zbog čega se preporučuje kod anemije.
U kombinaciji sa polenom, medom ili propolisom matični mleč treba uzimati drvenom ili plastičnom kašičicom i treba ga što duže zadržavati u ustima da bi se mleč što više resorbovao preko sluzokože.
Ako se mleč koristi kao preventiva, treba ga uzimati mesec dana po jednu kap pod jezik, a onda napraviti jednomesečnu pauzu i postupak ponoviti. Uzimanje mleča treba početi sa manjim dozama, a onda ih postepeno povećavati shodno preporukama proizvođača ili apiterapeuta.


PROPOLIS
Predstavlja prirodni antibiotik i antistresnu materiju. Najvažnije delovanje na zdravlje je baktericidno, ubija bakterije i usporava rast i gljivica i virusa.
Propolis pojačava dejstvo antibiotika a smanjuje antibiotsku rezistenciju, sprečava i ublažava zapaljenske procese, smanjuje bolove, poboljšava regeneraciju tkiva i pomaže bržem zaceljivanju rana, opekotina i dekubitusa.
Potvrđeno je i da deluje protiv radioaktivnog zračenja, a u toku su ispitivanja propolisa kao leka protiv malignih bolesti.
Postoje pretpostavke da će propolis biti lek 21. veka jer ima snažno dejstvo na slobodne radikale koji se stvaraju kod fizičkog i psihičkog stresa, a koji je odgovoran za nastanak mnogih bolesti, pa i malignih.