Krastavac i njegova lekovitost


Osnovni sastojak krastavca je voda, tako da je snažan diuretik i čisti organizam od štetnih materija


Kada su temperature visoke, apetit je slabiji. Znojenjem gubimo elektrolite, pa je bitno da unosimo više tečnosti. Idealno osveženje za vrele letnje dane su namirnice bogate vodom, a jedna od njih je krastavac.

Možete da ga jedete sirov u salati ili da od njega napravite ukusan i zdrav napitak, kao što su radili i stari narodi u Aziji pre pet milenijuma.

Osnovni sastojak krastavca je voda, tako da je snažan diuretik i čisti organizam od štetnih materija, a posebno je blagotvoran za bubrege i žučnu kesu.


Osim toga, podstiče varenje, poboljšava probavu, podiže energiju i reguliše krvni pritisak. Lekari u starom Egiptu su ga obilno koristili u lečenju mnogih tegoba i prvi spoznali da njegova kora na licu može da ublaži glavobolju i da nahrani kožu.

Sok od krastavca je veoma zdrav jer je ovo povrće bogato salicilnom kiselinom, a ona smiruje upale i igra važnu ulogu u zdravlju mišića, ligamenata, hrskavica, kostiju, dok kožu neguje i čini je nežnom, sjajnom i vlažnom. U narodnoj medicini često se koristi kod iritacija, upala i opekotina. Efikasan je i za podočnjake i otečene kapke.

Mana mu je što u većoj količini nadima, pa nutriocionisti preporučuju da se iseče na sitne komade ili listiće, začini morskom solju i ostavi sat do dva u frižideru pre jela. Krastavac neće teško pasti na želudac ni kada se kombinuje sa mlečnim proizvodima, pre svega jogurtom i sirom.

Osim raznih salata i sokova, možete da napravite i hladnu supu od krastavca, tako što ćete krastavac očistiti od kore i od semenki, posoliti i umutiti u blenderu sa belim lukom, nanom, mirođijom, mlekom i pavlakom, a potom ostaviti u frižideru da se dobro ohladi.