Previse vode steti organizmu


Ako pijes previse vode štetiš svom organizmu. Iako voda doprinosi lepšem izgledu preterivanje pri unosu tečnosti može ozbiljno da ugrozi zdravlje i da uspori proces mršavljenja.

Voda je poslednjih godina postala pravi svetski trend i simbol recepta za lepotu mnogih žena. Većina svetskih lepotica svakodnevno se "zahvaljuje" običnoj vodi za idealnu telesnu težinu i besprekoran ten.

Iako je dejstvo vode potvrđeno brojnim istraživanjima i stručnjaci preporučuju osam čaša vode dnevno, utvrđeno je da voda može i da škodi.

Za pravilno funkcionisanje organizma i optimalni nivo hidratacije neophodno je unositi preporučene količine vode, a pojedine pripadnice lepšeg pola počele su da piju vodu u neograničenim količinama.

Žene koje su postale prave zavisnice od vode priznaju da su mnogo vode unosile zbog raznih saveta koji upućuju na pozitivne efekte vode, piše "Dejli mejl".

Prema rečima britanskog psihologa Roberta Brauna preteranim unošenjem vode nije moguće stvoriti zavisnost poput one koju imaju narkomani, ali sigurno je da se radi o poremećaju ponašanja.

"Ovakva opsesija pruža osećaj olakšanja, jer se stvara utisak da je sve pod kontrolom i ne nazire se neka velika promena ili životna katastrofa. Briga o telu mnogima je imperativ, pa ovako održavaju svest da je sve onako kako bi trebalo da bude", kaže Braun.

Braun smatra da je rešenje za ovaj problem moguće pronaći u razgovoru sa terapeutom, a da je neophodno uočiti ga što pre, jer preterane količine vode mogu ugroziti rad organa, pluća i srca i dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.