Crne bobice, mali rudnik zdravlja!


U toku je sezona borovnica, tih veselih tamnoplavih bobica, koje, osim divnog ukusa, imaju i niz blagotvornih dejstava na zdravlje - ublažavaju probavne smetnje, PMS, jačaju krv, čuvaju vid... Ne oklevajte da uživate u njima, posebno u kombinaciji sa sladoledom!


Borovnice su bobičasto voće iz porodice glavočika, kao i brusnice. Njihovo je stablo zapravo mali grm koji raste lagano, a glavna prednost za naše zdravlje je činjenica da su prepune antioksidanasa. Crne borovnice su nešto sitnije od tamnoplavih, ali su vrlo slične po ukusu. Boja crnih borovnica je crno-ljubičasta, a koristi se za bojenje kože i odeće.

Umiruje PMS
Neki stomatolozi preporučuju borovnicu za ispiranje usne šupljine kako bi se došlo do zona koje nisu pristupačne četkici za zube. Ova biljka se već godinama koristi za prirodno lečenje kod simptoma proliva, za jačanje krvi, jačanje desnih, zaštitu kože od iritacija i infekcija, kao i za smirenje probavnih smetnji. Borovnica je takođe delotvorna za ublažavanje bolova u stomaku kod predmenstrualnog sindroma, a sadrži i gliko-kinin, koji održava krvni pritisak na optimalnom nivou.

Još mnoge druge vrline se pridaju ovoj biljci, posebno ako se pije kao čaj kod problema s grlom, a posebno je delotvorna kao antiejdž sredstvo.


Štiti vid
Borovnica se koristi u tradicionalnoj medicini za sprečavanje oštećenja središnjeg dela mrežnjače, obično kod osoba starijih od 50 godina, a može se takođe koristiti u prevenciji katarakte (mrene).
Učinci borovnice u zaštiti očiju i osetljivih delova oko mrežnjače proizlaze iz flavonoida, koji se nalaze u ovom voću. Pri jednom kliničkom ispitivanju 50 volontera koji su patili od mrene primali su, kroz četiri meseca, vitamin E i ekstrakt borovnice. Rezultati ispitivanja pokazali su da se napredovanje mrene uspešno zaustavilo.