Osvezite kozu maskama od breskve


Hranljiva vrednost breskve, ukusne voćke poreklom sa Orijenta, veoma je mala, pa je zastupljena u gotovo svim dijetama. Obiluje pre svega karotenom, ali i vitaminima C, B1, B2, B5, B6. Od minerala najviše ima kalijuma, zatim fosfora, hlora, bakra, cinka, gvožđa, magnezijuma i kalcijuma, kao i pektin, gumu i limunsku kiselinu. Kod ove voćke lekoviti su i plod, listovi, cvetovi i koštice. Zbog toga je čest sastojak kozmetičkih preprata za negu lica i tela, a mnoge maske i pakovanja možete sami da napravite kod kuće.


Piling za lice i telo

Izgnječite zrelu breskvu, zatim dodajte malo žutog šećera, nekoliko samlevenih badema i kašiku maslinovog ulja, pa sve dobro izmešajte. Piling nanesite na kožu i utrljajte ga kružnim pokretima da biste uklonili mrtve ćelije i podstakli cirkulaciju. Posle nekoliko minuta ga isperite, obrišite se peškirom i nanesite masku ili pakovanje.

Maska za masnu kožu

Veću breskvu oljuštite i izrendajte, dodajte pola limuna i malo ovsenih pahuljica i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Masku namažite na lice, vrat i dekolte, ostavite je tridesetak minuta, a zatim je isperite mlakom vodom.

Maska za suvu kožu


Nekoliko zrelih bresaka isecite na kriške, potopite ih u mleko i ostavite da prenoće. Zatim ih ispasirajte, dodajte dve kašike meda i sve dobro promešajte. Nanesite masku na lice i držite pola sata. Zatim lice isperite mlakom vodom, obrišite peškirom i nanesite odgovarajuću kremu.

Maska za normalnu kožu

Breskvu prvo oljuštite, zatim je izgnječite i dodajte kašiku pavlake ili kajmaka sa mleka, pa sve dobro promešajte. Masku nanesite na lice, vrat, dekolte, a možete i na ruke. Operite je posle pola sata i namažite kremu.

Maska za omekšavanje grube kože

Oljuštenu breskvu izrendajte, dodajte kašičicu maslinovog ulja i na vrh kašičice sode bikarbone. Dobro izmešajte i namažite kožu. Posle 30 minuta masku operite i nanesite kvalitetnu hranljivu kremu.

Maska za osveženje

Da biste osvežili lice pred izlazak dovoljno je da na njega nanesete samo kašicu od breskve, a još jači efekat dobićete ako dodate i kašičicu meda. Osim što osvežava, ova maska čisti kožu i skuplja pore. Preporučuje se i za negu posle sunčanja, jer umiruje kožu i smanjuje crvenilo.

Pakovanje za telo

U blenderu usitnite dve breskve, dodajte dve kašike meda, dve kašike jogurta, dva žumanceta i sve dobro promešajte. Pakovanje nanesite na telo i nežno ga utrljavajte nekoliko minuta, pa ga isperite mlakom vodom. Na kraju namažite hidrantno mleko ili losion.

Maska za skupljanje pora

Veću breskvu usitnite u blenderu, dodajte pola kašike limunovog soka i tri kašike kukuruznog brašna. Sastojke dobro promešajte, pa kada dobijete ujednačenu smesu nanesite je na očišćeno lice. Masku držite dvadesetak minuta, pa je isperite mlakom vodom. Obrišite lice peškirom i namažite odgovorajuću kremu.


Maska za kožu posle sunčanja


U kašicu od breskve dodajte dve kašike maslinovog ulja, kašiku meda i dve kašike jogurta. Smesu nanesite na lice i telo, ostavite je oko 15 minuta, a zatim je isperite prvo toplom, pa hladnom vodom.

Kupka od breskve

U blender stavite od jedanog do dva kilograma očišćenih bresaka. Prvo se istuširajte, pa na čistu i obrisanu kožu namažite kašicu od bresaka. Kadu napunite mlakom vodom, lezite u nju i kada voda počne da se hladi umasirajte masku lufa rukavicom ili frotirskim peškirićem. Važno je da vam koža bridi od masaže. Na kraju se istuširajte i namažite kremu ili mleko za telo.


KUPKA ZA NATEČENE NOGE

Sto grama listova ili cvetova breskve stavite u lavor i prelijte vrelom vodom.
Kada se voda malo ohladi potopite umorne i natečene noge u kupku i držite ih što duže, bar 60 minuta.
Posle kupke navucite široke pamučne čarape, pa ih natopite mešavinom vode iz kupke i jabukovog sirćeta.