Hrana koja stiti kozu od sunca!


Ukoliko u organizam unosite antioksidante, sprečićete oštećenja na telu koja mogu nastati kao posledica izlaganja sunčevim zracima


Pojedine namirnice organizmu pomažu pri oporavku i podmlađivanju.Da li ste znali da količina određenih antioksidanata u krvi opada kad je koža izložena sunčevim zracima? Zato ih je u letnjim mesecima posebno važno unositi u organizam, a evo namirnica koje najviše pomažu koži u ovim vrelim letnjim danima.


Šampinjoni

Ove pečurke su pune selena, a ovaj mineral u tragovima je potreban da bi se stvorio jedan od najmoćnijih antioksidanata - glutation peroksidaza, koji uklanja slobodne radikale nastale tokom izlaganja suncu. Osim toga, šampinjoni sadrže i dosta vitamina B, koji je potreban za stvaranje novih ćelija kože.

Trešnje

Trešnje su najbolji izvor melatonina, koji štiti kožu od ultraljubičastog zračenja. Istraživači su otkrili da ova moćna hranljiva materija pomaže pri oporavku kože izgorele na suncu, jer stimuliše rast novih ćelija kože. Ova zdrava voćka je takođe puna vitamina C, koji je potreban za izgradnju kolagena, koji sprečava pojavu bora.

Masna riba

Omega-3 masne kiseline nisu antioksidanti. Međutim, ako dodate masnu ribu poput lososa na letnji jelovnik, zaštitićete kožu od štetnih upala izazvanih izlaganjem suncu. Te dobre masti pomažu u zadržavanju vlage u ćelijama kože. Osim toga, riba je odličan izvor selena i proteina, koji su potrebni za negu kože.

Zeleni čaj

Naučnici su otkrili da se antioksidant iz zelenog čaja EGCG odlično bori protiv upalnih procesa u koži. EGCG neutrališe slobodne radikale, smanjujući njihovu sposobnost da stvaraju oštećenja koja dovode do upale, a dokazano je da žene koje konzumiraju zeleni čaj posle 12 nedelja imaju mnogo elastičniju kožu.