Deset pica koja cine dobro nasem zdravlju


Za normalnu težinu i dobro zdravlje nije važna samo pravilna ishrana, već su bitna i zdrava pićaZa normalnu težinu i dobro zdravlje nije važna samo pravilna ishrana, već su bitna i zdrava pića. Međutim, iako tečnost unosimo u raznim oblicima, priličan broj ljudi ne zna koja pića da izabere. Stručnjaci navode deset najboljih za održavanje težine i zdravlja.

Voda
je neophodna za varenje, izbacivanje toksina, regulaciju telesne temperature znojenjem. Osam čaša vode dnevno čisti kožu i umanjuje želju za hranom, ukoliko se polako pijucka tokom celog dana.


Gazirana voda
zadovoljava potrebu za slatkim. S obzirom da u njoj nema veštačkih zaslađivača, bolja je od dijetalnih gaziranih pića.

Voćni sok
je važan, naročito ako je sveže ceđen od pomorandže i grejpfruta. Sokovi obogaćeni kalcijumom, obezbeđuju dodatnu zaštitu kostiju. Ako pazite na kalorije kojih u soku može biti više od 100 po jednoj čaši, sok treba razrediti vodom.

Sok od nara
preporučuje se jer ima mnogo vitamina A, C, E i folne kiseline. Ima i tri puta veću antioksidansnu moć od crvenog vina ili zelenog čaja.

Sok od paradajza,
ili bilo koji drugi od sveže ceđenog povrća, ima manje kalorija od voćnog soka. Sok od paradajza odličan je izvor likopena, snažnog antioksidansa, koji štiti od kancera.

Mleko,
a posebno obrano ili poluobrano, pomaže u održavanju težine i predstavlja idealan izvor kalcijuma i proteina. Za one koji su alergični na laktozu ili ne vole mleko, preporučuje se sojino ili mleko od pirinča.

Čaj,
bilo topao ili hladan, crni ili zeleni, sadrži flavonoide koji smanjuju mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka. Sa ovim čajevima ipak treba biti oprezan jer sadrže i kofein. U 200 mililitara crnog čaja nalazi se 70 miligrama kofeina, dok 200 ml zelenog čaja ima 35 ml ovog neželjenog sastojka.


Biljni čajevi od cvetova, trava, voćki i začina, nemaju kofeina, pa se mogu piti po želji. Posebno su delotvorni čajevi kamilice, šipurka ili cveta pomorandže.


Kafa
je takođe dobar izvor antioksidanasa, ukoliko se ne preteruje sa ispijanjem. Osetljive osobe i one koje su sklone kofeinskoj zavisnosti, trebalo bi da popiju jednu jutarnju kafu, a po podne da piju kafu bez kofeina.

Alkohol
pijte umereno, a to podrazumeva isključivo jedno piće za ženu, i najviše dva za muškarca. Jedno piće znači - čaša piva, mala čaša vina ili čašica žestokog alkohola.