Kajsija - najbolja zastita od sunca


To fino narandžasto i slatko voće jedno je od najbogatijih vitaminom A. U toku letnje sezone kajsije treba jesti što češće, kako biste na najprirodniji način svoju kožu zaštitili od štetnog dejstva sunčevih zraka.

Hranljive blagodati kajsija
Kajsija je voće najbogatije vitaminom A. Glavna uloga tog vitamina je zaštita kože, prvenstveno od sunca i spoljnih napada (zagađenog vazduha i drugih štetnih uticaja). Taj vitamin štiti i oči i pospešuje noćni vid.
Kajsija sadrži i vitamin C u velikim količinama, karoten i lipide (masti). Pospešuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca i tako predstavlja dobar adut u borbi protiv anemije. Delotvorna je i u borbi protiv reumatizma i bola u uhu. Bogata je kalijumom i puna vlakana, izvor gvožđa i bakra, te esencijalnih minerala važnih za zdravlje.

Kao i drugo voće i povrće, prema mnogim studijama, kajsija pomaže u smanjenju rizika od bolesti raka i kardiovaskularnih bolesti.


Optimalna dnevna doza
Preporuka je da se pojedu barem tri kajsije dnevno da bi se zadovoljila potreba organizma za karotenom.
S obzirom na to da se sezona kajsija proteže od početka juna do kraja avgusta, van sezone mogu se jesti smrznute, suve ili u kompotu!


Brzinski recepti

Možete je grickati suvu, staviti je u voćnu salatu, koristiti sirup od kajsija, praviti kolače od kajsija, mešati je u sušenom obliku sa žitaricama za doručak... Kajsija se konzumira na bezbroj načina.

Evo i jedne originalne ideje za pripremanje letnjeg sirćetnog začina:
pomešajte sok od kajsije s jabukovim sirćetom, uljem i senfom.
Taj sos će savršeno zamirisati vaše mešane zelene letnje salate.

Takođe možete pripremiti salatu s kajsijama za podnevni obrok:
isecite kajsije na tanke kriške, pomešajte ih s usitnjenim bademima i iseckanim filetima piletine.


A za lepotu?
Za one koji žele sami kod kuće da pripreme masku za lice, dovoljno je pet minuta pripreme: uzmite tri sveže kajsije, jednu supenu kašiku pavlake ili jogurta, malo limunovog soka. Kada to sve pomešate u mikseru, stavite mešavinu na kožu i ostavite da deluje 20 minuta. Ova prirodna maska daje koži baršunast izgled i svežinu.