Biljke koje pomazu u lecenju prosirenih vena


Divlji kesten :
Ekstrakt plodova (koji su zapravo semenke) divljeg kestena deluje blagotvorno na zidove venskih krvnih sudova, redukuje bol, otklanja otok i težinu u nogama. Divlji kesten ublažava upalne procese, povećava čvrstinu i otpor krvnih sudova, smanjuje njihovu propustljivost, a samim tim i otoke i opterećenje.


Melem za vene:
Istucati 10 plodova divljeg kestena zajedno sa korom i sipati u staklenu teglu i preliti sa 2 dl alkohola ili domaće rakije. Teglu držati na suncu ili toplom mestu od 6 do 8 nedelja, pa procediti i sipati u flašicu. Svakodnevno blago utrljavati na obolela mesta.


Mast od nevena
efikasno je prirodno sredstvo protiv proširenih vena, kao i upale vena. Zagrejati 500 g neslane svinjske masti i dodati 2 pregršti sitno iseckanog nevena, pustiti da proključa uz neprekidno mešanje pa skloniti sa šporeta. Posudu poklopiti i ostaviti da odstoji preko noći na sobnoj temperaturi. Sutradan smesu samo blago zagrejati toliko da se može procediti. Mast čuvati u teglicama na tamnom i hladnom mestu i svakodnevno blago utrljavati na bolna mesta.


Napomena:
Najbolji efekat se postiže ako se mast od nevena kombinuje sa melemom od kestena. Bolna mesta najpre premazati mašću od nevena a nakon nekoliko minuta (kada koža malo upije preparat), naneti melem od divljeg kestena. Osim što se postiže intenzivnije lečenje, mast od nevena štiti kožu sušenja i iritacije koje može da uzrokuje alkohol iz melema od divljeg kestena.