1. Kokosovo ulje

U brojnim istraživanjima kokosovo ulje se je pokazalo kao "čaroban lijek" za demenciju.

Sadrži ketone - supstance koji su jedna od najboljih hrana za mozak.

Zdrave masti sadržane u kokosovom ulju također pomažu obnoviti oštećenja na mozgu i tako ublažiti simptome demencije.

Svjetski poznati stručnjak za kokosovo ulje, dr. Bruce Fife, potvrđuje snagu kokosovog ulja u sprečavanju i ublažavanju Alzheimerove bolesti, a njegove stavove potvrdile su i neke vrlo ugledne studije.

U jednom od svojih intervjua dr. Fife je izjavio: "Kokosova terapija ketonom ima potencijal da zaustavi progresiju Alzheimerove bolesti, a u nekim slučajevima i da je potpuno eliminira".

U jednoj studiji pacijenti oboljeli od Alzheimera podijeljeni su u dvije skupine. Jedna skupina konzumirala je napitak koji je sadržavao MCFA (srednjelančane masne kiseline) iz kokosovog ulja, dok je druga skupina dobila napitak koji je sadržavao vrste masnih kiselina koje se obično nalaze u prehrani.

Devedeset minuta kasnije svi sudionici su podvrgnuti kognitivnom i memorijskom testiranju. Rezultati su pokazali da su bolesnici koji su konzumirali napitak s MCFA postigli značajno bolje rezultate na testovima.2. Cimet

Istraživači su došli do spoznaje da su uzroci demencije poput Alzheimerove bolesti zapravo jedan oblik dijabetesa.

Prema toj spoznaji Alzheimerova bolest se i naziva dijabetes tipa 3. Ovu bolest karakterizira otpornost mozga na inzulin, što dovodi do smanjenja razine glukoze u mozgu.

Poznato je da ekstrakt cimeta ima vrlo povoljne učinke na dijabetes tipa 1 i 2, a novija istraživanja su pokazala da podjednako dobre koristi ima i kod demencije, osobito kod Alzheimerove bolesti.

Naime, cimet regulira inzulinsku aktivnost mozga, što doprinosi njegovom normalnom funkcioniranju.

U istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Alzheimer's Disease, istraživači su otkrili da dva spoja u ekstraktu cimeta zaustavljaju raspadanje i disfunkciju tau proteina. Ovaj protein prevenira stvaranje neurofibrilarnih čvorova, koji se smatraju jednim od krivaca za odumiranja moždanih stanica.

Kod korištenja cimeta svakako budite na oprezu i upotrebljavajte pravi cejlonski cimet ili ekstrakt kore cimeta (kapsule ili prah) isključivo porijeklom iz Cejlona (Šri Lanka).


3. Chia sjemenke i chia ulje

Chia sjemenke kao i ulje chia sjemenki su bogat su izvor omega 3 masnih kiselina.

Omega-3 masne kiseline su nevjerojatno zdrave za mozak i živčani sustav.

One sadrže EPA i DHA esencijalne masne kiseline koje pomažu u sprječavanju oštećenja mozga i održavanju živčanog sustava u vrhunskoj formi.

Dokazano je da omega 3 masne kiseline značajno pridonose smanjenju rizika od pojave demencije, ali i da usporavaju napredovanje Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti.4. Kurkuma

Kurkuma je poznata kao super hrana i super začin, a već tisućama godina se koristi i kao lijek, osobito u tradicionalnoj indijskoj i azijskoj medicini.

Brojna istraživanja ukazuju na to da kurkumin, glavni sastojak kurkume, osim ostalih brojnih dobrobiti koje ima za ljudski organizam, može imati i višestruke koristi za mozak, pa čak i prevenirati pojavu demencije,

Studija objavljena u časopisu Stem Cell Research & Therapy, u rujnu 2014., izvijestila je da kurkuma doprinosi regeneraciji živčanih matičnih stanica.

Prema tom izvješću, kurkuma ne samo da štiti od pojave neurodegenerativnih poremećaja kao što je Alzheimerova bolest, već pomaže i u obnovi moždanih stanica koje su kod osoba oboljelih od ove bolesti već oštećene.5. Gingko

Drevni kineski medicinski rukopisi ukazuju na to da se biljka Ginkgo biloba već stoljećima koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini za liječenje različitih medicinskih stanja, uključujući astmu, gluhoću, depresiju, bolesti krvožilnog sustava (osobito Raynaudov sindrom), bolesti mozga, srca i pluća te gubitak memorije.

Posljednjih godina ova biljka se sve više primjenjuje i u liječenju oboljelih od demencije i drugih neurodegenerativnih bolesti.

Novije studije su pokazale da Ginkgo u značajnoj mjeri poboljšava mnoge kognitivne simptome povezane s cerebralnom vaskularnom insuficijencijom, uključujući smanjenu koncentraciju i gubitak pamćenja.

Ipak, istraživanja su zabilježila njegovu daleko veću djelotvornost kod pojedinaca s dijagnozom vaskularne demencije, u usporedbi s oboljelima od Alzheimerove bolesti.