Sok i sjemenke celera
Celer je namirnica koja se tradicionalno koristi za liječenje urinarnih problema.
Dokazano je da ekstrakt sjemenki celera smanjuje nakupljanje mokraćne kiseline u tijelu te je najbolji prirodni lijek protiv gihta.
Preporučuje se svakodnevno konzumiranje soka ili lišća celera za prevenciju ili čim osjetite početne simptome.

Celer sadrži više od 10 različitih vrsta antioksidansa, zbog čega je koristan za liječenje širokog spektra stanja koja se pogoršavaju upalom:
bolovi u zglobovima (kao što je artritis), giht, kožni poremećaji, infekcije bubrega i jetre, sindrom iritabilnog crijeva i infekcije mokraćnog sustava.

Sok od višanja i trešanja
Odličan prirodni lijek protiv gihta su trešnje i višnje. Koristi se njhov sok ili ekstrakt. Kao i kod celera, trešnje i višnje obiluju antioksidansima kojima smanjuju upalu, bol i nakupljanje mokraćne kiseline u tijelu.
Čaj od koprive
Kopriva daje najbolji čaj za giht jer je snažan protuupalni fitonutrijent koji smanjuje upalu i bol. Čaj od koprive blagotvorno djeluje na bubrege povećavajući izlučivanje mokraće i izlučivanje mokraćne kiseline. Zbog svojih protuupalnih svojstava poboljšava rad bubrega. Potiče pravilan protok tekućine u bubrezima i mjehuru, čime se sprječava stvaranje bubrežnih kamenaca.

Stavite 1 – 2 čajne žličice sušene koprive u šalicu vruće vode. Poklopite na pet minuta, pa procijedite. Pijte do tri šalice dnevno.

Oblozi za giht
Oblozi od lista kupusa mogu pomoći u olakšanju boli i smanjenju upale. Najčešće se preporučuje oblog sa ledom koji se smatra najučinkovitijim za giht. Upaljeno stopalo stavite u povišeni položaj i na njega položite ledeni oblog umotan u ručnik.

Jedan od efikasnih obloga je i onaj od đumbira. Ublažit će bol i oticanje. Prokuhajte 300 ml vode s jednom jušnom žlicom naribanog svježeg korijena đumbira. Namočite krpu u ohlađenu tekućinu i omotajte oko upaljenog područja. Držite oblog 15 – 30 minuta. Primjenjujte ovaj tretman 1 – 2 puta dnevno.

Kefir i giht
Istraživanja su pokazala da se mokraćna kiselina blago smanjila s povećanim unosom kefira. Budući da se 70 – 80 % stanica koje čine imunološki sustav nalazi u crijevima, pokazalo se da probiotici u kefiru jačaju imunološki sustav te se bore protiv upala. Stoga se on preporučuje za sprječavanje i ublažavanje gihta.
Soda bikarbona lijek za giht
Najbolji način liječenja gihta je alkalizacija krvi. Budući da soda bikarbona (natrijev bikarbonat) može neutralizirati želučanu kiselinu, povećava lužnatost krvi i smanjuje količinu mokraćne kiseline.

Soda bikarbona može ublažiti simptome gihta u roku od nekoliko sati do tjedan dana. Kako će se napadi gihta vjerojatno pojaviti dok ste u krevetu kasno navečer ili rano ujutro, najbolje je koristiti ovaj lijek prije spavanja.

Dodajte pola čajne žličice sode bikarbone u 250 ml vode. Miješajte dok se soda potpuno ne otopi. U napitak, po želji, možete dodati sok od citrusnog voća za povećanje vitamina C, za koji se također zna da pomaže u liječenju gihta.