Jabukovo sirće – primena
Jabukovo sirće možete jednostavno uključiti u svoju rutinu nege kose. Možete dodati par kašičica jabukovog sirćeta u vaš redovni blagi šampon bez sulfata.

Takođe, možete napravite svoj rastvor za ispiranje kose od jabukovog sirćeta. Pomešajte pola šolje vode sa pola šolje jabukovog sirćeta. Operite kosu blagim šamponom bez sulfata i nanesite balzam kao i uvek. Isperite balzam sa kose i zatim nanesite ovaj rastvor od jabukovog sirćeta i vode na svoju kosu.

Krenite od korena kose, uz blagu masažu vlasišta kružnim pokretima. Zatim rastvor rasporedite po ostatku kose. Ostavite da odstoji na kosi oko 10 minuta i onda isperite kosu mlakom vodom. Stilizujte kao i uvek.

Ukoliko koristite fen za sušenje kose, obavezno nanesite balzam za kosu sa UV zaštitom u spreju. Osim što ćete se nakon nekoliko ispiranja ovim rastvorom rešiti peruti, kosa će vam biti vidno mekša, sjajnija i sa više volumena.

Možete koristiti i jabukovo sirće za kosu u kombinaciji sa nekim eteričnim prirodnim uljem. Recimo pomešajte ulje čajevca, jabukovo sirće i vodu i napravite svoj sprej za kosu koji vam može pomoći da se rešite peruti.

Pomešajte trećinu čaše jabukovog sirćeta sa dve trećine vode i dodajte desetak kapi ulja čajevca. Dobro promućkajte mešavinu i sipajte je u bočicu sa raspršivačem.

Nanosite ovaj sprej na suvu kosu pre pranja ili na mokru nakon pranja, a neposredno pre feniranja kose. Fokusirajte se više na vlasište i koren kose. Sasvim je lako napraviti ovaj magični sprej za kosu koji će vam pomoći da se rešite peruti.
Ulje čajevca prirodni lek za perut
Ulje čajevca se od davnina koristi kao pouzdan prirodni lek za akne, dermatitis, folikulitis, ekcem i perut. Ima prirodna antigljivična, antiupalna i antibakterijska svojstva, koja će vam olakšati problem suvog vlasišta i svraba na vlasištu.

Ulje čajevca je esencijalno ulje biljke Melaleuca alternifolia. Primena ulja čajevca je višestruka i koristi se kako u medicini tako i u kozmetici, ali i kao prirodni lek za perut.

Ulje čajevca za kosu ima brojne prednosti. Ono sadrži jedinjenje terpinen-4-ol koje ima snažno antimikrobno dejstvo. Visoka koncentracija ovog jedinjenja u ulju čajevca mu omogućava da se snažno bori protiv bakterija i gljivica na vlasištu koji su često izazivači peruti.

Ulje čajevca – primena
Ukoliko imate problem sa osetljivom kožom ili ste skloni alergijama predlažemo da ulje čajevca ne primenjujete samo na koži glave, odnosno da ga razblažite sa recimo ricinusovim ili maslinovim uljem za kosu. Možete ga takođe sipati u vaš redovni šampon.

Pomešajte tri kašike ulja čajevca sa jednom kašikom maslinovog ulja. Nanesite ovu mešavinu ulja na vlasište i blago masirajte nekih pet do deset minuta. Nakon toga kosu operite i stilizujte kao i obično.

Ovaj tretman ponavljajte dva puta nedeljno. Trebalo bi da nakon mesec dana redovne primete primetite značajne promene. Osim što vam može pomoći u borbi protiv peruti, ulje čajevca je dobro i za ostale bolesti kože glave.

Prirodni lek za perut – soda bikarbona
Soda bikarbona je odličan lek iz prirode kojim se možete rešiti peruti. Soda bikarbona za kosu ima zaista mnogo prednosti. Obzirom da je snažan dezificijent ona će temeljno očistiti vaše vlasište i otkloniti sav višak ulja i nečistoća koji se na njemu nalaze, pa tako i bele ljuspice zvane perut.

Soda bikarbona je dobra i zato što uspostavlja prirodnu ravnotežu pH vrednosti na vlasištu. Soda bikarbona takođe poseduje antigljivična svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv gljivica odgovornih za nastajanje peruti.

Budite pažljivi, jer soda bikarbona ima veoma visok nivo pH, što može oštetiti vlasište ukoliko ga osoba previše često koristi.

Upotrebom previše sode bikarbone može se ukloniti prirodna ulja sa kose koja mogu izazvati suvoću ili iritaciju, pa bi njena upotreba trebala da bude umerena.

Soda bikarbona – primena
Sodu bikarbonu, takođe možete dodati u vaš uobičajeni šampon za kosu, ali možete napraviti i tretman sa sodom bikarbonom koji će vam pomoći da uklonite perut.

Pomešajte dve kašike sode bikarbone sa mlakom vodom dok ne dobijete glatku pastu. Zatim ovoj pasti dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja. Operite kosu šamponom bez sufata i razdvojite je na nekoliko pramenova.

Nakon toga nanesite pastu na vlasište i ostatak kose blago masirajući vlasište.

Pokrite kosu kapom za tuširanje i ostavite da odstoji deset minuta.

Nakon toga kosu dobro operite mlakom vodom, vodite računa da uklonite sve ostatke paste. Ovaj tretman ponavljajte nakon svakog pranja kose, maksimum tri puta nedeljno.

Banana i avokado – prirodni lek za perut
Banane i avokadu su odlični sastojci za vaš jutarnji smuti, ali da li ste znali da su oni odlični saveznici u rešavanju problema koje uzrokuje perut. Hidriranje kose je od izuzetne važnosti za zdravo vlasište i zdravu kosu, stoga su i banana i avokado odlični za hidriranje vlasišta i rešavanja problema suve kože koja svrbi.

Avokado je bogat antioksidansima koji održavaju ćelije kože na vašoj glavi srećnim i zdravim, dok su banane naročito dobre za hidriranje i omekšavanje vlasišta i kose.

Banana i avokado – primena
Možete veoma lako napraviti sjajnu masku protiv peruti za kosu od avokada i banane. Za ovu masku koja pomaže kod problema peruti, potrebno vam je da izblenirate dve banane i jedan avokado. Po želji ovoj kombinaciji možete dodati i nekoliko kapi ulja čajevca ili ricinusovog ulja za kosu. Kada dobijete izjednačenu masu, nanesite je najpre na vlasište uz blagu masažu, a zatim i na ostatak kose.

Nakon toga umotajte kosu u punđu i pokrite je kapom za tuširanje ili plastičnom kesom. Sačekajte nekih pola sata, a posle toga kosu dobro operite. Možda će vam za pranje biti potrebno više vremena kako biste uklonili sve ostatke ove maske iz kose.

Kosa će vam nakon upotrebe maske od avokada i banane biti mekša, svilenkastija, a vlasište zdravije i sa mnogo manje belih ljuspica i neprijatnog svraba. Ovu masku koristite makar tri puta nedeljno sve dok potpuno ne otklonite perut.
Beli luk i limun za kosu – prirodni lek za perut i primena
Mešavina limunovog soka i belog luka odlična je za borbu protiv peruti jer sadrži antimikrobna svojstva. Sok od limuna za kosu uklanja postojeće ljuspice, dok beli luk sprečava pojavu bakterija koje uzrokuju nastanak peruti.

Očistite dva češnja belog luka i isitnite ih ili izgnječite. Dodajte izgnječenom luku sok od jednog limuna i nanesite pastu na vlasište. Ostavite da odstoji 20 do 30 minuta, a zatim isperite blagim šamponom bez sulfata. Ponavljajte tretman jednom nedeljno.

Kokosovo ulje – prirodni lek za perut
Kokosovo ulje je još jedan prirodni sastojak koji odlično hidrira kožu glave i ima antiupalna svojstva, stoga umiruje vlasište i otklanja svrab. Ono takođe ima antigljivična svojstva stoga je odličan kao prirodni lek za perut. Kokosovo ulje za kosu ima važna hranjiva i hidrirajuća svojstva koja će ojačati vašu kosu i učiniti je zdravijom i lepšom.

Primena ulja na kosu!
Kokosovo ulje možete koristiti u kombinaciji sa drugim uljima poput maslinovog ulja, bademovog ulja za kosu i drugih. Pomešajte po kašičicu ovih ulja i zagrejte ih. Toplu mešavinu ulja rasporedite prstima po vlasištu uz blagu masažu glave kružnim pokretima.

Na ovaj način podstiče se cirkulacija vlasišta i hranjivi sastojci prodiru u epitel kože glave. Pokrite kosu kapom za tuširanje i ostavite da odstoji nekih dvadeset minuta. Nakon toga dobro operite kosu blagim šamponom bez sulfata.

Kokosovo ulje možete iskoristiti i na druge načine, a kao dobra kombinacija prirodnog leka za perut pokazala se kombinacija kokosovog ulja i limunovog soka.

Pomešajte malo kokosovog ulja sa sokom od pola limuna.

Nanesite mešavinu na vlasište i ostavite da odstoji 20 minuta. Za najbolje rezultate ponavljajte tretman dva do tri puta nedeljno.