1. Hladni oblozi ublažit će svrbež hemoroida
Hladni oblozi pomoći će smanjiti veličinu hemoroida što će ujedno smanjiti bol i ublažiti svrbež. U čistu krpu zamotajte malo leda i oblog stavite izravno na otečeno područje.

Ponovite li ovo nekoliko puta na dan, ledeni oblozi će stisnuti krvne žile i smanjiti hemoroide.

2. Jabučni ocat za unutarnje i vanjske hemoroide
Jabučni ocat jedan je od najpopularnijih tretmana protiv hemoroida.

Jabučni ocat ublažit će bolove

Za vanjske hemoroide, natopite pamučnu vaticu u jabučni ocat i prislonite je direktno na hemoroide. Moguće je da nakon nekog vremena osjetite lagano peckanje ili bockanje, ali to će odmah smanjiti svrbež i bol.

Za unutarnje hemoroide, na dan popijte jednu čajnu žličicu octa s vodom.

3. Kupanje u toploj vodi olakšat će bol
Namakanje u toploj vodi može opustiti krvne žile i olakšati bol i svrbež. Napunite kadu toplom vodom (nikako ne vrućom) i svaku večer se namakajte 15-20 minuta.

4. Nevenova mast smanjuje nastale infekcije zbog hemoroida
Neven općenito smanjuje upale i infekcije pa se pokazao izvrsnim i u liječenju hemoroida. Nevenovu mast možete pomiješati s medom u omjeru 1:1 te u debljem sloju mazati direktno na hemoroide.

5. Čuvarkuća, limun i med - napitak protiv hemoroida
Protiv hemoroida možete se boriti i ovim ukusnim napitkom.

Recept ide ovako:

jedan limun
300 g listova čuvarkuće
750 g meda
Za početak treba dobro oprati limun, pa cijeli limun stavite na jedan sat u vodu s jednom žličicom sode bikarbone.

Dobro ga isperite i narežite na kriške (zajedno s korom). Dodajte 300 grama čistih listova čuvarkuće i pomoću štapnog miksera ili blendera sve zajedno sameljite. Smjesu procijedite kroz gazu i u tekućinu dodajte 750 grama meda i na kraju dobro promiješajte drvenom kuhačom. Svako jutro natašte uzmite jednu žlicu napitka kojeg možete držati mjesec i pol u hladnjaku.

6. Gospina trava u maslinovom ulju ublažit će hemoroide
Gospina trava i maslinovo ulja za ublažavanje hemoroida

Za ovu kremu bit će vam potrebno:

4 žlice pupoljaka gospine trave
500 ml maslinovog ulja
Na jedan dan stavite četiri žlice pupoljaka gospine trave u tamnu staklenu posudu. Nakon toga dodajte 500 ml maslinovog ulja i staklenku dobro zatvorite. Ostavite je na suncu 6-8 tjedana i nakon toga ulje možete direktno nanositi na hemoroide.

7. Mast od gorke soli i glicerina protiv bolnih hemoroida
Ovo je nešto manje poznati kućni tretman, no pomoći će vam u ublažavanju nelagode i boli.

Za pripremu masti bit će vam potrebno:

2 žlice gorke soli
2 žlice glicerina
Pomiješajte gorku sol i glicerin. Nanesite smjesu na pamučnu vatu i prislonite je direktno na bolno područje. Ostavite vaticu na bolnom području 15-20 minuta i to ponovite svakih 4-6 sati sve do kad se bol ne ublaži.

8. Običan limun protiv hemoroida
Limun je bogat aktivnim sastojcima koji sprječavaju zatvor, čiste krv i djeluju protiv infekcija koje uzrokuju slobodni radikali.

Svako jutro u čašu mlake vode iscijedite sok od jednog limuna i popijte je na tašte. Ovaj napitak će imati pozitivan utjecaj na cjelokupan organizam, a ne samo na hemoroide.

Isto tako, ako nemate otvorene rane, s ostatkom kore limuna (unutrašnjom stranom) izmasirajte vanjske hemoroide i nakon toga ih namažite gelom od aloe vere. Aloa vera će djelovati antiupalno, antiseptički i pomoći će u obnovi tkiva.