Oprez zbog suncanice


Znak da dolazi sunčanica jeste povišena temperatura tela, koja nastaje zbog poremećaja centra za termoregulaciju.
Posle toga dolazi do prestanka znojenja i gubitka svestiNa vrelom tropskom vremenu, osim toplotnog udara, koji je prilično čest, ljudi dobijaju i sunčanicu. Iako je retka kao pojava, sunčanica predstavlja ozbiljno zdravstveno stanje, koje zahteva hitnu intervenciju.

Sunčanica nastaje posle dužeg izlaganja glave suncu. Razlozi za boravak napolju na sunčanoj vrelini različiti su. Zato je važno da se glava uvek pokrije šeširom ili nekim drugim odevnim predmetom, koji će sprečiti direktan uticaj sunca. Znak da dolazi sunčanica jeste povišena temperatura tela, koja nastaje zbog poremećaja centra za termoregulaciju. Posle toga dolazi do prestanka znojenja i gubitka svesti.


Sunčanica se češće javlja kod starijih osoba i alkoholičara. Sklone su joj i fizički iscrpljene osobe, kao i srčani bolesnici. Bez obzira na to kojoj grupi pripada, svaka osoba ima blagovremene simptome koji je upozoravaju da se na vreme skloni u hlad i izbegne sunčanicu. Počinje da oseća glavobolju, vrtoglavicu, mamurluk, ima poremećen vid i grčeve u mišićima. Koža osobe sa sunčanicom je topla, suva, crvena, a puls je ubrzan, nekada i aritmičan. Krvni pritisak je snižen, a telesna temperatura može da bude od visoke do izuzetno visoke.

Lečenje od sunčanice podrazumeva pre svega snižavanje visoke temperature. To znači da osoba obavezno treba da se premesti u debeli hlad, a po mogućstvu u zatvoreni klimatizovani prostor. Ako nema klime, treba da nabavi makar ventilator da bi se rashladila. Prskanje vodom još jedan je vid ukazivanja pomoći, uz obavezno davanje dovoljne količine tečnosti zbog dehidratacije organizma.