Zacini koji cuvaju nase zdravlje i produzuju zivot


Tek u poslednjih nekoliko decenija pojedini stručnjaci su počeli intenzivnije da se bave istraživanjem biološkog delovanja začina, mada su začini odvajkada cenjeni u starim kulturama, kako zbog kulinarskih, tako i zbog lekovitih svojstava...



Beli luk - da srce kuca jače

Omiljen začin u italijanskim jelima, uz neponovljiv ukus, utiče na regulisanje holesterola i snižava krvni pritisak. Prema odboru za nacionalno zdravlje i medicinsko istraživanje, polovina do jedan čen belog luka dnevno može smanjiti holesterol za skoro 10 odsto. Trenutno dah možda i nije bajan, ali vaše srce će vam svakako biti zahvalno. Uz antibakterijska svojstva, beli luk se koristi za lečenje manjih infekcija.




Zvezdasti anis pomaže pri varenju

Ova lekovita začinska zvezda, iako nije direktan rođak anisu, ima sličan slatkast ukus usled sadržaja anetola i zaštitni je znak indijske kuhinje, kao i sastojak tradicionalnih pet začina u prahu u kineskoh kuhinji. Zvezdasti anis se stavlja u čaj kao lek za reumatizam, a semenke se mogu grickati nakon jela, da podstaknete varenje.



Kardamom daje energiju

U kariju, čaju, jelima od pirinča, biljnim čajevima i hlebu, kardamom daje glavni ukus. U Aziji, kardamom je cenjen usled sposobnosti da poboljša cirkulaciju i opskrbi organizam energijom. Smatra se afrodizijakom na Bliskom istoku. Poboljšava varenje, ublažava astmu, bronhitis, eliminiše zadah iz usta, pa čak poboljšava loše raspoloženje.



Grickajte karanfilić

Izvrstan uz kuvano voće, slatkasta jela od povrća i čajeve, karanfilić se u Indiji koristi od davnina za bolje varenje. Možete ga žvakati da ublažite zubobolju, dobar je kod upale grla, proliva i grčeva u želucu.



Kim pojačava imunitet

Odličan dodatak varivu, morskim plodovima i sosovima, kim se smatra odgovornim za jačanje imunog sistema, kao i za poboljšavanje funkcije jetre, smanjenje nadutosti i poboljšanje varenja.



Seme komorača umiruje creva

Često se koristi da začini jela s mesom, pasuljem ili mahunarkama, a varenje pomaže na dva načina: podstičući proizvodnju želučanih sokova i smirujući nervni sistem, dok reguliše rad mišića creva.



Đumbir uklanja bol i mučninu

Savršen je dodatak povrću, za marinade, poslastice, čaj. Đumbir je od pomoći i da se oslobodite mučnina, ublažava artritis, glavobolju, menstrualne grčeve i bol u mišićima.