Kako sto lakse ziveti sa niskim pritiskom


U vreme velikih vrućina osobe s niskim pritiskom treba da piju što više tečnosti i da izbegavaju šetnje u periodi tokom dana kada je temperatura najviša, kako ne bi kolabirali.


PRIMARNI I SEKUNDARNI PRITISAK

Ukoliko se trajno niskom pritisku ne mogu otkriti uzroci, lekari govore o tzv. primarnom pritisku. Druga vrsta ovog pritiska jeste sekundarna hipotenzija, koja nastaje kao posledica drugih zdravstvenih tegoba u organizmu kao što su infekcije, krvarenje, infarkt, trovanje, alergije, neuropatija, uznapredovali dijabetes…
U lečenju primarne hipotenzije ide se na olakšavanje simptoma i podizanje pritiska do vrednosti od 90/60. Kada je reč o sekundarnoj hipotenziji, lečenje zavisi od uzroka, odnosno u ovom slučaju leči se bolest koja je i dovela do smanjenja krvnog pritiska.

Postoji i tzv. sportska hipotenzija, česta kod sportista zbog stalnog fizičkog opterećenja organizma koje može da uspori rad srca i smanjuje pritisak. Osim sportista, profesionalna hipotenzija pogađa i balerine. Kod ove dve grupe nizak pritisak nastaje kao reakcija organizma na preterano fizičko opterećenje.
Do sniženja pritiska ponekad dolazi i u periodu adaptacije na nove klimatske uslove i zone, zato nemojte da se čudite ako se po dolasku na planinu ili na more u početku osećate loše.


MALAKSALI I RASEJANI

Simptomi hipotenzije su različiti i često se ne ispoljavaju svi odjednom. Najčešći su:
- malaksalost
- apatija
- osećaj opšte slabosti
- loše pamćenje
- rasejanost

Hipotenzičari se često i pri najmanjem fizičkom opterećenju lako zadišu, imaju osećaj da nemaju dovoljno vazduha, zbog čega često zevaju, a ponekad, češće od drugih, i padaju u nesvest. Neretko pate i od glavobolja koje mogu da budu uslovljene kolebanjem atmosferskog pritiska, dugotrajnijim stajanjem, pa čak i obilnim obrokom.
Osobe koje kubure s niskim krvnim pritiskom umeju da budu razdražljive i emocionalno labilne, a njihovo stanje i raspoloženje veoma mnogo zavise od godišnjeg doba i vremena. Bolje se osećaju kada je napolju hladno. Ujutro su neispavani, stvarno su budni tek dva sata pošto ustanu, zatim preko dana opet klonu, a tek uveče živnu.
Hipotenzičari često osećaju bolove u mišićima jer se oni ne snabdevaju dovoljno krvlju. Posle lakše fizičke aktivnosti bol prolazi i stanje se polako popravlja.

ŽENE SU UGROŽENIJE

Od niskog krvnog pritiska češće pate žene nego muškarci.
Najugroženije su žene srednjih godina, u četvrtoj i petoj deceniji života, i to one koje se bave intelektualnim radom.
Hipotenzija kod žena može da poremeti menstrualni ciklus, dok se kod muškaraca ponekad događa pad potencije.



SAN NAJBOLJI LEK

– Osobe s niskim pritiskom treba da uzimaju slaniju hranu i da piju dosta tečnosti. Dobro je da se tuširaju naizmenično toplom, ne vrućom, i hladnom vodom, s tim da prelaz s tople na hladnu vodu ne bude nagao.
Savetuje se hipotenzičarima da ne ustaju naglo jer tako mogu da izgube svest.
Ukoliko patite od niskog pritiska, posle buđenja treba još malo da ležite u krevetu, zatim uradite laku gimnastiku u postelji (dovoljno je da razmrdate šake, stopala, laktove i kolena), potom sedite, pa tek onda spustite noge na pod i ostanite kraće vreme u tom položaju. Dok ustajete, nije loše da se pridržavate za stolicu ili zid i da ostanete u stojećem položaju nekoliko sekundi pre nego što zakoračite.

Obezbedite sebi i dovoljno sna kako biste funkcionisali i održavali normalan životni tonus organizma. Vaše potrebe za snom veće su nego kod ostalih, pa bi trebalo da spavate barem devet sati.


KAFA NE POMAŽE

Svi hipotenzičari su po pravilu velike kafopije i dan obično počinju šoljicom kafe. Međutim, s kafom ne treba da preteruju.
– Kao diuretik, kafa u prvom momentu podiže pritisak, ali ga kasnije obara i zato je ne treba piti previše. To naročito važi za kafe s jačom koncentracijom kofeina kao što su nes i espreso.

Dve-tri šoljice na dan su dozvoljeni maksimum, kažu lekari, i dodaju da za vreme vrućina ove osobe ne bi trebalo da se šetaju po jakom suncu kako ne bi kolabirale, već da šetnju ostave za uveče, kada zahladi.

Posle prve jutarnje kafe dobro bi bilo da pojedu sendvič s maslacem i sirom jer slana hrana podiže pritisak.