Sprecite vaginalne infekcije


Intimna nega čuva od upala


Sluzokoža vagine ima pH vrednost 3.8 do 4.4, to je kisela sredina koja štiti od patogenih bakterija i infekcija. Sluzokoža spoljnih intimnih regija, ima takođe kiselu sredinu od 5.0. uz svoj zaštitni hidrolipidni film. Ova je sluzokoža spoljna odbrana od bakterija koje mogu da prodru u vaginu.

Ovaj balans može biti narušen raznim hemikalijama iz parfimisanih toaletnih papira, krema za epilaciju, tuš gelova, alkalnih sapuna, pa čak i kod preterane intimne higijene (pranje i ispiranje više puta tokom dana!).



Budući da je menstrualna krv alkalna, ona takođe narušava kiselost i pH vrednost, pa u to vreme lakše dolazi do iritacije ili infekcije. Sperma je takođe alkana, pa i ona može oslabiti zaštitu.
Tzv. "dobre bakterije" čuvaju pH vrednost i štite sluzokožu intimne regije, pa i upotreba antibiotika može da je naruši. A onda je otvoren put infekcijama, gljivicama, alergijskim reakcijama...



Da li znate da su "dobre bakterije" koje održavaju balans pH vrednosti vagine ustvari bakterije mlečne kiseline? One stvaraju kiselo okruženje koje ne pogoduje razmnožavanju bakerija koje izazivaju bolesti. Zato su bakterije mlečne kiseline te koje štite od infekcija.


Šta kažu lekari?

- Dobar način da pomognete zdravlju intimne regije, naročito ako ste skloni infekcijama ili uzimate antibiotike, a da ne posežete za novim lekovima, jeste održavanje prirodne pH vrednosti preparatima za redovnu dnevnu negu, koji sadrže mlečne kiseline. U apoteci možete potražiti bez recepta Vagisan vaginalete sa mlečnom kiselinom, i koristite ih posle terapije antibioticima pet do sedam dana, jednu dnevno, ili tokom lečenja antibioticima. Preventivno ih možete koristiti dva do tri puta nedeljno.