Do sto boljeg zdravlja, pravom kombinacijom namirnica


Zašto se jabuke dobro slažu s ovsenom kašom? Šta to u maslinovom ulju pojačava lekovita svojstva paradajza? Zašto grašak treba da jedete sa ljutim papričicama i zašto da pijete mleko zaslađeno medom kada ne možete da zaspite?


Epidemiolog Dejvid R. Džejkobs, profesor na Univerzitetu u Minesoti, tvrdi da određene kombinacije namirnica mogu da budu mnogo lekovitije nego kada bismo iste te namirnice jeli pojedinačno.
Ovaj fenomen nazvao je sinergija hrane i na osnovu njega napravio kombinacije koje će vam pomoći da se rešite zdravstvenih tegoba.



Paradajz i maslinovo ulje:
Zbogom problemima sa srcem
Paradajz je bogat antioksidantom likopenom, koji dokazano smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka. Apsorpciju likopena pojačavaju zdrave masti, poput maslinovog ulja, pa je ova kombinacija dobitna za sve one koji imaju problema sa srcem.


Ovsena kaša i jabuke:
Snižavaju holesterol
Ovsena kaša sadrži beta-glukan, supstancu koja snižava nivo holesterola u krvi i utiče na izbacivanje slobodnih radikala iz organizma. Jabuka je bogata pektinom, koji sprečava apsorpciju holesterola u crevima i podstiče njegovo izbacivanje iz organizma. Ako u činiju s ovsenom kašom narendate jabuku s korom, zaštitićete organizam. Bilo bi idealno da ovsenu kašu jedete barem tri puta nedeljno.


Jogurt i laneno seme:
Ubrzavaju lenja creva
U stomaku živi više od 400 vrsta bakterija. Neke su korisne, a neke ne. Kada loše nadvladaju dobre, dolazi do smetnji u varenju, do nadimanja, gorušice, podrigivanja, bolova…
Jogurt je probiotik koji povećava nivo dobrih bakterija u telu i tako reguliše varenje. Idealan izbor za zdrav stomak je laneno seme. Svakog drugog jutra u 2 dl jogurta stavite dve kašike lanenog semena i smetnje s varenjem će nestati.



Grašak i papričica:
Teraju hronični umor
Ako ste stalno umorni i nemate energije, onda u jelovnik morate da ubacite namirnice bogate gvožđem. A da bi se to gvožđe apsorbovalo, neophodno je da jedete namirnice koje će pomoći da se to gvožđe maksimalno iskoristi. Zato je važno da uz spanać, crveno meso i grašak, koji su prava mala riznica gvožđa, jedete ljute papričice. One su bogate vitaminom C, koji vezuje gvožđe direktno za krvna zrnca. Idealna mera je da jednom dnevno pojedete po 200 g graška i spanaća, a tri puta nedeljno po 250 g crvenog mesa i jednu papričicu.


Brokoli i jaja:
S njima je lakše kroz klimaks
Ako imate jake grčeve svakog meseca pred ciklus ili jako teško podnosite klimaks, neophodno je da povećate unos kalcijuma i vitamina D. U toku nedelje pojedite bar kilogram brokolija, 400 g morske ribe i tri jajeta. Ukoliko imate problema s povišenim masnoćama u krvi, jaja zamenite čašom mleka s minimumom mlečne masti.


Mleko i med:
Izlečiće nesanicu
Toplo mleko sadrži triptofan, aminokiselinu s prirodnim sedativnim dejstvom i kalcijumom, koji uz sva druga svojstva pomenutoj kiselini omogućava da prođe kroz čitav organizam. Ukoliko u toplo mleko dodate i kašičicu meda, miran san je zagarantovan.


Pomorandže i šargarepa:
Imaćete oštriji vid
Mandarine, narandže i šargarepa prava su riznica vitamina A, koji je neophodan za očuvanje vida. Osim toga, ove namirnice sadrže enzime koji obezbeđuju dodatnu apsorpciju ovog vitamina u organizam, pa zato navalite na narandžasto voće i povrće čim primetite da vam vid slabi. Idealna mera je 300 g dnevno bilo koje od ove tri namirnice.



Bademi i banane:
Da vas ne boli glava
Magnezijum koji se nalazi u bademima može da ublaži glavobolju. Takođe, osim badema možete da jedete banane, sušene kajsije, integralni pirinač ili indijski oraščić. Idealna doza je 50 g dnevno.


Časovnik za idealan jelovnik otkucava doručak u sedam



7 h 50 g ovsene kaše, prelivene sa 250 ml mleka ili jogurta sa 1,6 odsto masti, i rendana jabuka

10 h banana ili šaka badema

13 h 200 g grilovane skuše, 200 g graška

16 h 2 dl ceđenog soka od pomorandže

19 h 150 g dinstane junetine sa spanaćem i brokolijem, salata od paradajza prelivena maslinovim uljem

23 h šolja toplog mleka zaslađenog medom