Fizicka aktivnost i kuvana psenica za bolju memoriju


Ako vam se u poslednje vreme često dešava da zaboravite broj telefona najboljeg prijatelja ili ime omiljenog glumca, to može biti znak kratkotrajnog gubitka pamćenja.



Bavite se fizičkom aktivnošću i hranite se zdravo, kako biste očuvali memoriju.
Poteškoće sa pamćenjem možete preduprediti ako u ishranu uvrstite namirnice bogate vitaminom B1, koji je neophodan za stvaranje energije iz ugljenih hidrata i pravilno funkcionisanje nervnih ćelija.

- Najbolji izvori B1 vitamina su žitarice i soja pa je izuzetno važno unositi dovoljne količine tih namirnica. U žitaricama, kao što je na primer kuvana pšenica, nalazi se i fosfor koji je odgovoran za trajno zadržavanje informacija u mozgu. Da bi neuroni mogli uspešno da skladište podatke, potreban je i odgovarajući nivo specijalnih supstanci u mozgu koje zovemo neurotransmiteri.


Još jedna namirnica koja ima blagotvorno dejstvo na mozak i pamćenje jeste crni luk.

- Iako ga mnogi izbegavaju, crni luk ima brojna lekovita svojstva. On ubrzava cirkulaciju u mozgu, pa bi ga trebalo često unositi - kaže naš sagovornik. Pravilnom ishranom držaćete nivo holesterola i šećera u krvi pod kontrolom, što štiti krvne sudove ne samo tela već i mozga.

- Višak holesterola i triglicerida deponuje se i u krvnim sudovima mozga, što ometa njegovu ishranu, a upravo to je krivac za zaboravnost. Zbog toga moramo strogo regulisati nivo šećera - upozorava dr Borović i dodaje da se povišen šećer pretvara u masnoće.

Osim šećera, redovno bi trebalo kontrolisati i krvni pritisak, jer hipertenzija razarajuće deluje na nervne ćelije.

- Visok pritisak u početku ne daje nikakve značajne simptome, pa ljudi često ne shvataju zašto bi ga snižavali. Međutim, ako je dugo neregulisan, on oštećuje krvne sudove mozga koji postaju neelastični i tvrdi, a uništava i nervne ćelilje.

Svi koji žele da ih zdrava memorija što duže služi takođe bi, trebalo da izbegavaju cigarete, alkohol i crnu kafu, a da piju mnogo vode i to isključivo pre obroka. Ipak, kao najbolji recept za očuvanje pamćenja on preporučuje fizički rad.

- Zahvaljujući svakodnevnom radu i aktivnostima u prirodi, u mišićima se stvaraju belančevine koje deluju stimulativno na mozak, ubrzavaju ishranu mozga i njegovo podmlađivanje. Zvuči neverovatno, ali može doći čak i do stvaranja novih nervnih ćelija mozga i njegovih krvnih sudova.