Zdravlje u brokoliju - Nahranite sive celije


Bilo da vam predstoji sastanak na kome treba da donosite važne odluke ili spremate ispit, potrudite se da pravim izborom hrane postignete najbolju mentalnu formu.


Za dobru mentalnu formu najvažnija je pravilna ishrana, objašnjava bečki profesor Hademar Bankhofer koji posebno ukazuje na delotvornost brokolija, morske ribe i citrusa i salata.
„Brejnfud“ (brainfood) je novi moderni naziv za supstance potrebne mozgu. Među njima, na prvom mestu je pokretač rada sivih ćelija - vitamin C, kog najviše ima u citrusnim plodovima, jabukama i jagodama.
Magnezijum, kalijum i vitamin B, prisutan u bananama, deluju umirujuće, čime stvaraju savršenu podlogu za promišljeno donošenje odluka.
Za bolju koncentraciju preporučuje se brokoli, bogat glukozinolatima, karotinoidima, gvožđem i kalcijumom.
Pored toga, tvrdi Bankhofer, naš mozak ima potrebu za stalnim unošenjem lecitina, kojim su najbogatiji jaja, proizvodi od soje i mlečni proizvodi. Posle detaljnog istraživanja, Bankhofer je došao do zaključka da morska riba podstiče koncentraciju, pa bi svi koji se bave umnim radom što češće trebalo da konzumiraju skušu, losos, tunu i haringu.
- Karotinoidi u paprici takođe podstiču rad mozga, a zelena salata, spanać i kupusasto povrće snabdevaju ga hlorofilom koji pomaže da udahnuti kiseonik što duže ostane u moždanim ćelijama. Za rad mozga neophodno je i dovoljno unošenje vode, jer ko unosi malo tečnosti, ne može da razmišlja jasno, postaje agresivan ili depresivan - tvrdi Bankhofer.