Sladoled moze izazvati zavisnost kao kokain


Istraživanje objavljeno na forumu American Journal of Clinical Nutrition pokazalo je da mozak pokazuje zavist prema sladoledu jer želi više na isti način kao kada je u pitanju kokain. Žudnja za sladoledom može biti toliko jaka, slična onoj koju su doživeli zaisnici od droge.


Ovo istraživanje je izazvalo zabrinutost da bi dezert mogao da izazove zavisnost, jer mozak želi sve više sladoleda, upravo na isti način kao kod nekog ko redovno koristi kokain.
Istraživanje objavljeno na forumu American Journal of Clinical Nutrition pokazalo je da onima koji su regularno jeli sladoled potrebno sve više i više da se ponove "vrhunac" koji su prvi put dostigli.

To odražava efekat koji kokain i druge droge klase A imaju na korisnike.

Prema rečima dr Kile Burger iz Oregon Research Instituta i prejedanje hrane sa visokim mastima i šećerima izgleda da menja način kako mozak reaguje.


Dr Burger kaže da kaže da se povećava upotreba ove hrane, jer ljudi pokušavaju da postignu prethodni nivo zadovoljstva. Više od 150 tinejdžera starosti između 14 i 16 učestvovali su u studiji, koja je zahtevala da konzumiraju milkšejk čokoladu pre intervja o svojim navikama u ishrani. Tinejdžerima su skenirani mozgovi dok su im pokazivane fotografije čokoladnih milkšejkova pre nego što su dobili da piju. Prema istraživanju, svi učesnici su želeli sladoled, ali oni koji su jeli najviše uživali su manje i morali su da jedu sve više i više da bi doživeli isti stepen uživanja.