Melemi za opekotine od sunca


Osim isprobanih recepata (stavljanja obloga od ledene vode, umirivanja kože uz pomoć aloja vere, jogurta, kamilice...), evo još nekih koji će vam pomoći da zalečite kožu.Ako se uprkos upozorenjima stručnjaka odvažite da izađete na sunce u vreme kada ono najviše prži, osetićete sve posledice toga. Koža će postati crvena, bolna, a i svrbeće vas.

Osim isprobanih recepata (stavljanja obloga od ledene vode, umirivanja kože uz pomoć aloja vere, jogurta, kamilice...), evo još nekih koji će vam pomoći da zalečite kožu.

- Ako se crvenilo od sunca pojavilo na licu, krompir skuvan u kori ogulite, znječite i pomešajte sa kiselim mlekom. Smesu držite na licu 15-20 minuta. Na opekotinu možete da stavite i masku od jednog izrendanog sirovog krompira i da je držite oko pola sata. Lekovita je i sveža kora oguljenog krompira, jer ima antibakterijska svojstva.


- Natopite gazu uljem lavande, stavite je na ugroženu površinu. Postupak ponavljajte na nekoliko sati. Reč je o odličnom antiseptiku, koji će ublažiti bol.

- Tri kašike suvih cvetova kantariona prelijte sa 2 dl maslinovog ulja, ulijte u staklenu posudu, dobro je zatvorite i posle deset dana procedite kroz gazu.

- Ako su opekotine blaže, pospite preko njih kukuruzno brašno i bol će uminuti. Ili, od vode i kukuruznog brašna napravite testo i nanesite ga direktno na opekotine.

- Pomešajte šoljicu nemasnog mleka i četiri šoljice vode, dodajte u to nekoliko kockica leda. Obloge držite na koži 15-20 minuta i postupak ponavljajte na svaka tri sata.