Zdravlje i ishrana u vrelim danima


Od borovnica do grilovanog lososa, preko pečenog ili kuvanog kukuruza na klipu, ledenog piva, pite od višanja, postoji još nekoliko namirnica koje su idealne za leto


Od borovnica do grilovanog lososa, preko pečenog ili kuvanog kukuruza na klipu, ledenog piva, pite od višanja, postoji još nekoliko namirnica koje su idealne za leto. Američki institut za ispitivanje kancera je izdvojio čak i čokoladni sladoled kao jednu od njih, jer nas ovaj slatkiš snabdeva kalcijumom i vitaminima.

Jagode sprečavaju da izgorimo na suncu

Elaginska kiselina, antioksidans koji se nalazi u jagodama, štiti od UV zračenja. Naučnici su otkrili da ova kiselina značajno redukuje uništavanje kolagena i upalne procese u ćelijama kože, nakon izlaganja sunčevim zracima. Elaginska kiselina smanjuje i bore i braon fleke koje su posledica oštećenja kože.


Kukuruz ima moćne antioksidanse

Siromašan je mastima i kalorijama, a ima mnogo zdravih vlakana koja redukuju srčana oboljenja i sprečavaju nastanak kancera debelog creva. Kukuruz obiluje polifenolima, snažnim antioksidansima koji neutrališu oštećenja izazvana slobodnim radikalima. Jedan od antioksidanasa, ferulinska kiselina, takođe ima antiinflamatorne mogućnosti i pomaže u borbi protiv kancera, dijabetesa, srčanih oboljenja i Alchajmerove bolesti.


Čokoladno mleko za sportiste

Nedavne studije ukazuju na to da u najbolju hranu za oporavak posle fizičkih vežbi na vrućini, spada čokoladno mleko. Naučnici sa Univerziteta u Teksasu otkrili su da je ovaj napitak odličan za izgradnju mišića, što je uočljivo već posle 4,5 nedelje.

Lubenica smanjuje rizik od kancera kod muškaraca

Obiluje antioksidansima, u koje spada i likopen. Studije pokazuju da muškarci čija ishrana podrazumeva mnogo namirnica bogatih likopenom (paradajz, pink grejpfrut, papaja, kajsije...) imaju za 82 odsto manje šansi da obole od raka prostate nego muškarci koji na jelovniku nemaju hranu bogatu likopenom. Lubenica pomaže i u snižavanju krvnog pritiska.

Pivo jača kosti

Sadrži visok nivo silicijuma. To ga čini velikim prijateljem kostiju, što su dokazala brojna istraživanja.

Hladan čaj za zdravije srce

Antioksidansi iz zelenog čaja smanjuju rizik od srčanih oboljenja i kancera. Za to su zaslužni polifenoli, kojih ima i u zalenom i u crnom čaju, ali za nijansu više u zelenom.

Kelj, kralj zeleniša

Kao jedna od najzdravijih namirnica, kelj smanjuje rizik od nastanka pet vrsta kancera (dojki, debelog creva, jajnika, prostate i bešike). Niskokaloričan je, a sadrži vlakna, magnezijum, vitamine B6, A, C i K. Utiče na zdravlje očiju, a kiselina iz njega smanjuje holesterol, naročito ako je kuvan.

Borovnice za bolje pamćenje

Pomažu da ostanete bistri i u poznim godinama. Studija sa Harvarda pokazala je da ženama koje jedu borovnice barem dvaput sedmično, sporije slabi pamćenje.


Visnje protiv bolova

Kisele višnje mogu da smanje hronične upale, ublaže bol i artritis. To je pokazalo najnovije američko istraživanje. Stručnjaci su istakli da višnje sadrže „najvišu antiinflamatornu količinu od bilo koje hrane“ i da mogu da pomognu osobama koje pate od osteoartritisa da se izbore sa bolovima.