Raznovrsni obojeni jelovnik cuva nase zdravlje


Akcenat u izboru namirnica bi trebalo da bude na zelenoj i crvenoj nijansi povrća i voća, a u ovom periodu godine važno je da pojačate i unos žutih i narandžastih namirnica


Za vitku liniju i dobro zdravlje presudno je da vam jelovnik bude raznobojan. Akcenat bi trebalo da bude na zelenoj i crvenoj nijansi povrća i voća, a u ovom periodu godine važno je da pojačate i unos žutih i narandžastih namirnica. Prirodni biljni pigmenti imaju različite pozitivne uticaje na zdravlje:

* Crvena budi energiju i štiti srce i ćelije

Paradajz, crvena paprika, cvekla, malina, jagoda, višnja, trešnja, ribizla... imaju crveni pigment zahvaljujući likopenu i ostalim antikancerogenim supstancama. Povrće i voće ove boje podiže energiju, reguliše krvni pritisak, štiti od dejstva slobodnih radikala, stimuliše cirkulaciju, štiti od upala i popravlja raspoloženje.


* Narandžasta i žuta čuvaju kožu od UV zračenja

Šargarepa, kajsija i breskva, dinja, bundeva, žuta paprika, limun, pomorandža, ananas, žute kruške i jabuke obiluju karotenoidima, pre svega betakarotinom, provitaminom A. Poznato je da ovaj vitamin najviše utiče na oči i kožu, pa je dobro jesti povrće i voće u ovim nijansama tokom leta.

* Zelena poboljšava krvnu sliku i imunitet

Tikvice, brokoli, mladi luk, spanać, zelena salata, grašak, boranija, kupus, krastavac, zelene jabuke i kruške, kivi... sadrže u velikoj količini gvožđe, ali i minerale koji podstiču detoksikaciju organizma, kao i vitamin B9 (folna kiselina) koji je veoma važan za rast i obnovu ćelija. Pozitivno deluju na imunitet i nervni sistem, regulišu rad hormona i smanjuju upalne procese.

* Ljubičasta i plava kao sedativ

Šljive, grožđe, borovnice, sveže smokve, kupine, plavi patlidžan i ostale namirnice ljubičaste i plave nijanse sadrže bioflavonoide koji su izuzetno blagotvorni za organizam. Osim što imaju antikancerogeno i sedativno dejstvo, snižavaju holesterol i krvni pritisak, a tako štite srce.