15 saveta za zdravu kicmu


1. Spavajte na boku s blago savijenim kolenima, a ne na stomaku, jer se u tom položaju opterećuje vratni i lumbalni deo kičme.

2. Ne spavajte na mekom madracu. Da bi dušek podupirao kičmeni stub, mora biti dovoljno tvrd. Bolje je da spavate na običnom tvrdom sunđeru umesto na mekim, madracima.

3. Koristite dobar jastuk koji je dovoljno veliki da na njega stanu i glava i vrat, ali da se ne prostire ispod ramena. Idealni su oni visine između osam i 12 cm, jer drže glavu u istoj ravni s kičmom i podupiru vrat.

4. Spavanje u fetus položaju ne prija kičmi, pa izbegavajte savijanje brade prema grudima.

5. Trudite se da vam lakat nikad ne bude iznad nivoa ramena, jer to zamara mišiće vrata i ramena, izaziva glavobolje i trnce u rukama.

6. Česte promene položaja u snu, s jednog boka na drugi, pa malo na leđa, popravljaju cirkulaciju i opuštaju mišiće. Ovo pravilo ne važi za spavanje na stomaku.

7. Tvrda stolica je bolja od mekane jer je kičmi potrebna potpora. U mekanim foteljama i trosedima kičma se krivi u lumbalnom delu jer je ništa ne drži.

8. Dobra stolica obezbeđuje pravilan položaj leđa i vrata, koji sve vreme treba da budu pravi. Ako stolica nema anatomsko ispupčenje za donji deo leđa,u visini krsta držite jastuče veličine 10–12 cm ili urolan peškir.

9. Dok sedite, ne prekrštajte noge jer se u tom položaju zamaraju mišići karlice i donjeg dela leđa. Dugoročno gledano, zbog ovakvog sedenja ponekad dolazi i do izmeštanja kičme, pa zato stopala uvek držite na podu i oslanjajte se na njih.

10. Pred računarom nikad ne sedite ukrivo, već monitor i stolicu stavite tako da vam, dok radite, leđa uvek budu prava.

11. Monitor treba da vam bude u visini očiju, na 40–50 cm udaljenosti. Podlaktice držite pod uglom od 90 stepeni, a potkolenice pod uglom od 120 stepeni u odnosu na pod. Opustite ramena i ne savijajte ruku koja stoji na mišu.

12. Ne sedite dugo u jednom položaju, jer to zamara, povećava napetost mišića i usporava cirkulaciju. Ako ne možete često da ustajete od radnog stola, s vremena na vreme se razmrdajte, napred–nazad, levo–desno.

13. Ako morate dugo da stojite, s vremena na vreme podižite noge na nekoliko sekundi za 10–15 cm ili napravite koji korak, napred–nazad. Nikada nemojte stajati potpuno ukočeni u jednom mestu.
- Dok usisavate kuću, perete veš i sudove, dok peglate i kuvate, trudite se da vam leđa i vrat budu pravi.

14. Kada podižete teret, ne savijajte leđa, već kolena, a laktove držite što bliže telu. Ne koristite snagu ruku, već nogu.

15. Izbegavajte da, dok dižete teret, izvijate i rotirate telo u nivou leđa. Ako već morate, okrećite se uvek s pravim leđima tako što ćete okretati celo telo istovremeno, i to od stopala.