Dermatologija - Paraziti se lepe na znoj


Mnogi tek sa toplim danima primećuju promene na koži između prstiju, oko noktiju ili na celom stopalu.
Gljivice se najčešće množe zbog stalnog nošenja patika



Tek kada u proleće prvi put obuju sandale mnogi primete promene na koži između prstiju, oko noktiju ili na celom stopalu. Jer, dok im je noga bila topla i ušuškana u dubokim cipelama, gljivice su se naselile i prouzrokovale gljivično oboljenje.

Najčešći parazit koji izaziva neugodne tegobe je kandida, koja dodvodi do najbrojnih infekcija poznatih kao atletsko stopalo. Infekcija je, uglavnom lokalizovana između trećeg i četvrtog, ili, četvrtog i petog nožnog prsta, ali može da se proširi na tabane i nokte.

Atletsko stopalo nije više samo bolest sportista. Mnogo dece sada pati od ovih tegoba jer po ceo dan ne izlaze iz patika, u školi, na treningu, na igralištima, a uskoro će boraviti i na bazenima gde najviše vrebaju mnogi paraziti.

Gljivičnim bolestima su skloniji oni koji imaju priljubljene prste. Provetravanje prstiju je zimi slabije, noga se znoji, a to je pogodno tle za naseljavanje gljivica.

- Kod pacijenata koji imaju bolesti poput poremećene krvne slike, karcinom, ili neke hronične bolesti, gljivična oboljenja su više posledica pada imuniteta nego neadekvatne higijene.
Kod dijabetičara, recimo, gljivica može da napravi još veće probleme. Zbog oslabljene cirkulacije može da dođe do bakterijske infekcije, jer su oštećeni delovi kože otvoren put za infekciju.

Mackanjem kremicama iz kućne apoteke može se samo zamazati klinička slika, pa se zbog toga uvek savetuje odlazak kod dermatologa. On će propisati adekvatnu terapiju, antimikotične ili antibakterijske kreme.


Kremom u tankom sloju noge se mažu dva puta dnevno, sve dok promene ne nestanu. Postoje i antimikotični puderi kojima se isušuje deo kože koji je obuhvaćen promenama. Njima može da se pospe i obuća koja se najčešće koristi.

Iako postoji uvreženo mišljenje da noge treba prati više puta dnevno, dr. objašnjava da će se time stanje samo pogoršati:

- Češćim pranjem ostaje više vlage na koži, a gljivica se poput hleba u vakumiranoj kesi brzo razmnoži.
Češćim pranjem se oštećuje zaštitni sloj kože, koji je u slučaju ovog oboljenja već narušen.

Pamucne carape


- Stopala posle pranja dobro osušiti peškirom i prosušiti fenom minut do dva.

- Dobro je tokom dana nekoliko puta izuti cipele i čarape i držati noge na vazduhu.

- Nositi isključivo pamučne čarape.

- Izbegavati gumenu i drugu obuću u kojoj se noge znoje.

- Obuću, posebno sportsku, često čistiti, sušiti i posipati antimikotičnim ili neutralnim puderom.

- Ne nositi tuđe cipele i čarape.

- Ne hodati bos na bazenu i sličnim vlažnim mestima.


Naš sagovornik preporučuje da se svako veče noge potope u rastvor od kašičice sode bikarbone i dva decilitra vode, jer se pokazalo da soda bikarbona ubija kandidu.


ZAHVATA I NOKTE

Gljivičnu infekciju stopala prate svrab, peckanje ili bockanje.
Promene mogu različito da izgledaju: na koži postoje pukotine, mehurići koji pucaju, koža postaje beličasta i izgleda kao da je kuvana.
Promena se uvek javlja na tabanima.
Ponekad su promene na srednjem delu stopala u vidu grupisanih mehurića.
Nakon pucanja mehurića dolazi do ljuštenja kože, a infekcija se nikada ne širi na čitavo stopalo.
Ređe se gljivična infekcija javlja na stopalima obostrano u vidu krpičastog ljuštenja kože.
Koža je suva, zadebljala, smanjene elastičnosti i na njoj se javljaju bolne pukotine.
Često su zahvaćeni i nokti.