Med i cimet zajedno lece


Med u kombinaciji sa cimetom dobar je u lečenju artritisa, bolesti srca, kao i za jačanje imunog sistema

DA med ima lekovita svojstva ne osporava ni zvanična medicina. S obzirom na to da ne izaziva neželjene efekte, primenjuju ga u terapiji mnogih bolesti. Istraživanja zapadnih stručnjaka otišla su korak dalje i potvrdila veću delotvornost meda, ali kada je u kombinaciji sa cimetom. Stručnjaci su objavili listu bolesti gde su postignuti najbolji rezultati primenom ove terapije.


Artritis

Zvanična istraživanja sa Univerziteta u Kopenhagenu pokazuju da tamošnji lekari masovno leče upale zglobova kombinacijom meda i cimeta. Od 200 pacijenata, koji su uzimali mešavinu od jedne kašičice meda i pola kašičice cimeta pre doručka, posle nedelju dana je njih 73 potpuno oslobođeno bola. A u trajanju od mesec dana, gotovo svi pacijenti koji nisu mogli da hodaju počeli su da se kreću bez bolova. Osobe koje boluju od artritisa mogu ujutru i uveče da uzimaju jednu šoljicu vruće vode, pomešanu sa dve kašičice meda i jednom kašičicom cimeta.

Infekcija mokracnih puteva
Pije se čaša mlake vode u kojoj su razmućene dve kašičice cimeta i jedna kašičica meda, ujutru i uveče dok traje infekcija.


Holesterol
Osobe koje imaju povišen holesterol trebalo bi odjednom da popiju četiri i po decilitra čaja po izboru, u kojem su umućene dve kašičice meda i tri kašičice cimeta.

Terapeuti tvrde da će posle dva časa, nivo holesterola u krvi da se snizi za deset odsto.

Bolesti srca
Doručkuje se hleb namazan mešavinom meda i cimeta, na ovaj način se snižava holesterol i krvni pritisak, sprečava da dođe do infarkta. Osim toga, ravnomernije je disanje i jači su otkucaji srca. Stručnjaci u SAD i Kanadi tvrde da tako arterije i vene postaju prohodnije kod starijih osoba.


Imuni sistem
Svakodnevna upotreba meda jača krv, pozitivno utiče na bela krvna zrnca, koja su važna u borbi sa bakterijama i virusima. Dokazano je da med sadrži velike količine različitih vitamina i gvožđa.

Problemi sa probavom
Kombinacija meda i cimeta ublažava bolove u stomaku i smanjuje nadutost, pokazale su studije u Japanu i Indiji. Potrebno je pomešati dve kašičice meda sa kašičicom cimeta i uzimati neposredno pre jela. Redovnom upotrebom smanjuje se kiselina u želucu i poboljšava varenje.


Prehlada i grip
Kada do toga dođe, trebalo bi jednom dnevno uzimati terapiju koja se sastoji od jedne kašičice mlakog meda i kašike cimeta. Ona pomaže da se oslobodite muka hroničnog kašlja, zapušenih sinusa i drugih simptoma prehlade, ali i gripa dok je u početnoj fazi.


Za dugovecnost
Zbog šećera koje sadrži, med čuva snagu tela, tvrde stručnjaci. Takođe, održava kožu svežom i nežnom i usporava proces starenja. Ljudi srednjih godina koji redovno konzumiraju mešavinu meda i cimeta u jednakim delovima zdraviji su, pokretljiviji i elastičniji. Osobe koje tri do četiri puta dnevno piju čaj sa medom i cimetom duže žive. Lekoviti napitak se sprema tako što se četiri kašičice meda i kašičica cimeta pomešaju sa tri šoljice vode i prokuvaju.