Borovnica eliksir mladosti i prirodni lek za mnoge bolesti


Borovnicu treba redovno jesti jer je prirodni aspirin, koji ublažava bol, razređuje krv i sprečava upale, priča ekonomista i travar, koji se više od 30 godina bavi sakupljanjem i proučavanjem lekovitog bilja. Upoznali smo ga na „Danima borovnice“, održanim krajem jula na Kopaoniku, gde raste najkvalitetnija borovnica na Balkanu.


Eliksir mladosti i zdravlja

Evo šta sve borovnice sadrže:
• Plave i ljubičaste pigmente, koji podižu nivo vitamina C u organizmu, smanjuju krhkost kapilara, neutralizuju slobodne radikale, sprečavaju razaranje kolagena, štite vodene i masne delove mozga od oštećenja. Naučnici smatraju da borovnice mogu da uspore proces gubitka pamćenja nastalog usled godina i pada motoričkih sposobnosti.

• Vitamine C, E, B2 i B3. Vitamin B3 pomaže rad digestivnog trakta, doprinosi zdravlju kože, nervnih ćelija, krvnih sudova i snižava štetan holesterol (LDL) i trigliceride, a povećava dobar holesterol (HDL).

• Katehin, koji aktivira gen za sagorevanje masnoća u ćelijama sala na stomaku. Prema istraživanju Univerziteta Tufts, redovan unos katehina povećava gubitak sala na stomaku za 77 odsto.

• Velike količine kvercetina, koji smanjuje rizik od alergija.
• Gvožđe, magnezijum, mangan i kalijum


Čaj leči dijabetes:
Čaj od borovnice je odličan za dijabetičare.
On se pravi od sušenih vrhova mladih grana u cvetu, dok na njima ima smole.
Grane se suše na promaji, na tamnom mestu, a proces traje 15 dana.

Plodovi sušene borovnice zadržavaju sve osobine sveže ako je proces sušenja izveden pravilno, a to znači na temperaturi do 40 stepeni. Zamrznuta je isto dobra, a da bi sačuvala svojstva, ne sme da bude duboko zamrznuta. Kad se tako čuva, zdrava je i u kolačima i pitama.


Dobra i u kolačima


Poklon clanovima foruma [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] - od Dj.Vesne, licni recept za vitaminski napitak od borovnice:

Sastojci:
1 casa(2 dcl.) svezih borivnica
1 casa(2dcl.)svezih brusnica
1 casa(2 dcl.)ociscene bobice belog grozdja
2 supene kasike svezih listova celera -(ko voli moze i bosiljak)
2 cajne kasike vanilij secera
1/2 cajne kasike cimeta u prahu
2 dcl umucene slatke pavlake

Priprema:
Sve sastojke umutiti u blenderu, sipati u case za sampanjac ukrasiti umucenom slatkom pavlakom, po vrhu dekorisati bobicama borovnice!