Lecenja raka kod zena ugrozava plodnost


Lečenje raka može ponekad da dovede do neplodnosti, ali mlađe žene o tome znatno ređe bivaju obaveštene nego mlađi muškarci, ukazuje švedska studija, obavljena na Institutu Karolinska.


Anketirajući 500 osoba lečenih od raka, starosti od 18 do 45 godina, švedski tim je ustanovio da su 80 odsto muškaraca njihovi lekari obavestili da bi hemoterapija mogla da im ugrozi plodnost, dok je među anketiranim ženama samo 48 odsto bilo obavešteno o tome.

Šta više, samo je 14 odsto žena bilo obavešteno o opcijama za očuvanje plodnosti i nakon lečenja, dok je o tome obavešteno čak 68 odsto anketiranih muškaraca.

Ta razlika je verovatno posledica činjenice da je očuvanje plodnosti nakon lečenja od raka kod žena mnogo komplikovanije i tehnike za to nisu široko dostupne, dok je kod muškaraca to znatno jednostavnije.

- Čak i u slučajevima kada se ne može postići očuvanje plodnosti, pacijenti - a naročito žene - bi trebalo da budu obavešteni o tome, kao i o riziku od ranijeg ulaska u menopauzu - ističe vođa istraživanja Klaudija Lampik.

Neki hemoterapeutski lekovi mogu da oštete jajne ćelije kod žena ili sposobnost muškaraca da proizvode normalne spermatozoide. I terapija zračenjem u blizini reproduktivnih organa ili mozga može da naškodi plodnosti, kao i hormonalna terapija kod raka dojke, prostate i nekih drugih vrsta kancera.

Jedna nedavna američka anketa među ženama starosti do 40 godina, kojima je utvrđen rak, je pokazala kako je više od polovine njih u vreme postavljanja dijagnoze još uvek želelo da ima decu.

Muškarci mogu da zamrznu semenu tečnost i deponuju je u bankama sperme pre terapije, što je jednostavan, brz i jeftin proces.

Kod žena je najuobičajenija preocedura in vitro oplodnja, posle koje se zamrzavaju nastali embrioni. Takođe je moguće zamrznuti jajne ćelije i tkivo jajnika žene, ali to je znatno skuplja, još uvek eksperimentalna tehnika, za koju se ne zna koliko dobro funkcioniše. Osim toga, skupljanje jajnih ćelija u ove svrhe obično podrazumeva prethodnu hormonsku terapiju, kojom bi se stimulisali jajnici. Time se, međutim, povećava nivo estrogena kod žena što nije poželjno kod onih koje imaju rak dojke ili materice.