Gladovanje cuva zglobove


Unošenje hrane životinjskog porekla podstiče stvaranje arahidonske kiseline, koja u pogodnom trenutku dovodi do upale i bolova u zglobovima


Pojedini reumatski bolovi mogu se ublažiti kontrolisanim gladovanjem, tvrde nemački naučnici sa Univerziteta “Fridrih Šiler” u Jeni.
Gladovanje i konzumiranje sokova pod kontrolom lekara, pomoglo je nekim pacijentima da za dve nedelje drastično ublaže bol u zglobovima. Istovremeno, i funkcija zgloba se popravila, kao i opšte stanje obolelog.

Istraživanje, u kome je učestvovalo 36 muškaraca i žena sa reumatskim artritisom u kolenima, kukovima ili prstima, obavio je univerzitetski Centar za prirodno lečenje. Pacijenti su pregledani pre i posle gladovanja, pri čemu je uočena veza između ishrane i degenerativnih promena.

Ustanovljeno je da, unošenje hrane životinjskog porekla podstiče stvaranje arahidonske kiseline, koja u pogodnom trenutku dovodi do upale i bolova u zglobovima. A sa stručno kontrolisanom dijetom, pacijenti mogu da smanje ili se čak oslobode i lekova protiv bolova.