Zeleni info




Samo bez soli!


S obzirom na to da plod krastavca obiluje kalijumom a da je procenat natrijuma mali, svrstava se u namirnice koje efikasno pospešuju izbacivanje viška vode iz organizma i blagotvorno deluje u slučaju srčanih i bolesti bubrega. Pritom bi trebalo na umu da pre nego se pojede ne bi trabalo da se posoli! Ovo povrće, zahvaljujući drugim lekovitim sastojcima reguliše rad creva i snižava nivo šećera u krvi pa se posebno preporučuje dijabetičarima. Važno je i da se zna da, bez obzira na to što krastavac sadrži salicilnu kislinu u tragovima, to je dovoljno da blagotvorno utiče na mišiće, ligamente, hrskavice, kosti i kožu.




Lek za brojne boljke


Teško je da se nabroje svi sastojci paradajza koji su blagotvorni za zdravlje! Važno je, ipak, da se pomene karotin (provitamin A) potreban za pravilan rad svih organa a posebno u lečenju bolesti izazvanih nedostatkom vitamina A među kojima su i očne. Paradajz pospešuje i varenje jer pojačava izlučivanje želudačnih i crevnih sokova a čisti i ćelije i snabdeva ih vitaminima i mineralima. Osim toga sadrži i supstance koje deluju kao antioksidansi, pomaže u lečenju gihta i reume, preporučuje se srčanim bolesnicima, za jačanje imuniteta...




Da umine bol


Zrna ječma štite od srčanih oboljenja, pospešuju varenje i snižavaju povišen nivo holesterola u krvi pre svega zahvaljujući tokotrienolima. Ove supstance sadrže i ostale žitarice ali je njihova koncentracija u ječmu najveća. U narodnoj medicini se čaj od ječma, između ostalog, preporučuje u slučaju bolova u zglobovima. U tom slučaju je potrebno da se četiri kašike zrnevlja 5 do 10 minuta proprže u vrelom tiganju bez masnoće uz stalno mešanje ili dok ne porumene i počnu da mirišu. Propržen ječam potom sipajte u litar i po proklјučale vode, kuvajte na laganoj vatri oko 10 minuta, sklonite sa ringle, sačekajte da se ječam slegne, procedite i pijte nekoliko puta tokom dana.



Vraća optimizam


Od kožastih i bodljikavih listova biljke božikovine ili božjeg drvca priprema čaj protiv nervne iscrpljenosti i letargije. Potrebno je da se 2 do 3 g osušenih listova prelije šoljicom vrele vode, sačeka 5 minuta, procedi i pije šoljica do dve ali do pet po podne da ne bi izazvalo nesanicu. Osim toga ovaj grm guste krošnje, koji može da poraste nekoliko metara, štiti od buke tako da je preporuka da se posadi kao ograda za dvorišta u blizini prometnih ulica.



Melem na ranu


List bokvice može da pomogne u slučaju da manji ubod ili rana počnu da "pulsiraju" i prete da će da se zagnoje. Tada pomaže ako nekoliko listova blago izgnječite rukom, stavite na bolno mesto i privijete. Ova biljka pomaže i da se organizam očisti od masnoća. Dobro opran list bokvice ubran daleko od puteva žvaćite dok ne isisate sok. Sok progutajte a ostatak ispljunite.



Sličnosti i razlike


Iako krompir i batat ili sladak krompir vode poreklo iz Srednje i Južene Amerike, daleki su rođaci. Imaju neke sličnosti ali i značajne razlike. Obe namirnice su bogate vitaminima A, E i C, ali je batat bogatiji gvožđem, kalijumom i kalcijumom (u 100g batata 28 mg a krompira samo 10 mg). Batat skuvan na pari, osim toga, ima manji glihemijski indeks od krompira što ga čini prikladnijim u ishrani dijabetičara. Sadrži i više vlakana što pospešuje varenje i preventivno deluje da se ne oboli od raka debelog creva.



Za jači imunitet


Gljiva zečarka, zec gljiva ili veliki žbunov, poznata i kao maitake, pospešuje aktivnost belih krvnih zrnaca tako da štiti od virusnih infekcija. Reguliše, osim toga, i nivo šećera u krvi što je posebno važno za dijabetičare, pomaže u slučaju hroničnih upala i deluje da se ne ponavljaju, kao i herpesa kao posledice pada imunitata posle doživljenog stresa. Valja znati i da prema tradicionalnoj kineskoj medicini maitake gljiva pročišćava organizam od otrova, a posebno pluća i jetru.
biljeizdravlje.rs