Vodeci uzrok raka i astme nalazi se u vasem domu!

Naučnici upozoravaju da svakodnevni kućni poslovi, kao i njihovo izbegavanje znatno utiču na povećanje rizika od bolesti čitave porodice. Međutim, ukoliko se pozabavite sa time možete ga znatno smanjiti
Crna statistika

Procenjuje se da je neprovetren stan i zagađen vazduh u kući uzrok broj jedan za razvoj bolestiu Evropi. Naučnici su otkrili iznenađujuću povezanost između izloženosti zagađivačima u zatvorenim prostorima i kardiovaskularnih bolesti, a brojna istraživanja potvrdila su da zagađenje vazduha indirektno uzrokuje i do dva miliona smrtnih slučajeva godišnje!


Aktivnosti, kao što je ribanje podova ili kuvanje neizbežno menjaju vazduh u vašem domu, jer korišćenje hemikalija otpušta i do 900 vrsta toksičnih materija u vazduh. Takođe, se u vašem domu po ćoškovima nalaze buđ, polen, ugljen monoksid...

Najjaču vezu sa lošim kvalitetom vazduha u kući naučnici su pronašli sa srčanim oboljenjima, rakom pluća i razvojem astme.

Ukoliko primetite neke od simptoma, kao što su kašalj, suzenje očiju, ošamućenost, umor i glavobolja, iritacija očiju, bolovi u mišićima, problemi sa disanjem, temperatura ili osećaj hladnoće, kao i slabljenje sluha, krvarenje iz nosa i plućne bolesti, znači da nešto sa vazduhom u vašem domu ozbiljno nije u redu.

Srećom, postoji 8 načina da drastično smanjite unos štetnih čestica, materija i mikroorganizama u dom i tako izbegnete opasne bolesti!

1. Vodite računa da svaki dan provetrite svaku prostoriju domu.

2. Koristite ekološke proizvode za čišćenje - u njima se nalazi manje toksina i zagađivača, zbog čega će i vazduh biti svežiji i čistiji.

3. Umesto dezodoransa u limenoj boci, koristite rol-on u plastičnoj kutijici

4. Nakon korišćenja, kao i tokom noći isključite sve uređaje iz struje koji ne moraju stalno da budu uključeni, poput frižidera, zamrzivača i slično. Ne zaboravite i na punjače, kada uređaj nije na punjenju, obavezno izvadite punjač iz utičnice jer ćete biti na dvostrukom dobitku - čistiji vazduh i manji račun za struju!


5. Na tepisima se skupljaju gljivice, prašina, grinje, dlake kućnih ljubimaca i još mnogo štetnih čestica, pa je bolje da se odlučite za drveni pod i kućne papuče!

6. Nikada u kuću ne ulazite obuveni, jer cipele na sebi nose brojne zagađivače, prljavštinu i zemlju, koju ćete tako razneti po celoj kući, a kasnije neminovno doći u kontakt sa njima.

7. Potrudite se da odeću sušite napolju, na svežem vazduhu, a ukoliko nemate mogućnosti za to, što češće otvarajte prozore!

8. Redovno menjajte zavese na kadi, i obratite pažnju da ne budu od vinila - ovaj materijal zadržava vodu, pa se na njemu buđ razvija brzinom svetlosti.


superzena.b92.net/informer.rs