Kokos: Eliksir života, čudotvorni plod tropske palme

Pospešuje izlučivanje insulina i iskorišćavanje glukoze u krvi, što smanjuje rizik od dijabetesa. Pomaže u lečenju bubrega, jetre, štitne žlezdE..


IAKO raste u tropskim predelima, kokosova palma i njen plod kokosov orah (Cocos nucifera) koriste se svuda na planeti. Legenda kaže da se kokosova palma javila na tlu Polinezije, iz semena u koje se pretvorio siromašni mladić Al, neostvarena ljubav lepe poglavičine kći Hine, pošto je neutešan umro. Njegov lik toliko je upečatljiv da se i danas vidi kada se kokos oljušti, tvrde Polinežani.


Kao "napitak života" darovan je ljudima voljom božanskih sila, smatraju Filipinci. Zanimljivo je da kokos ne upija morsku vodu, može da pluta i 4.500 km, a ukoliko se ponovo nađe na tlu - isklija. Posle sedam godina rađa prvi plod, a drvo staro 15 do 60 godina rađa 60 do 80 oraha.

Kokosova palma ima mnogo namena, plod je hrana, piće, lek, koristi se u kozmetici, a drvo je građevinski materijal i sirovina za mnoge proizvode savremene industrije. Orah je izuzetno bogat hranljivim sastojcima i lako se vari.

U tradicionalnoj medicini u zemljama gde rađa, kokos se koristi od pamtiveka za najrazličitije bolesti. Delotvoran je kod gripa i prehlade, bronhitisa i astme, upale pluća, smetnji kod organa za varenje, gojaznosti. Preporučuje se za herpes, hepatitis C, bolesti izazvanih bakterijama (upale grla, bolesti desni, infekcije urinarnog trakta). Pomaže i u lečenju bubrega jer doprinosi razgradnji kamenčića, kao i jetre i bešike.Sportisti ga koriste kao izvor energije jer poboljšava izdržljivost. Izuzetno je zdrav za srce i koristan za normalan rad štitaste žlezde. Pomaže u izlučivanju insulina i boljem iskorišćavanju glukoze u krvi. Na taj način smanjuje rizik za nastanak dijabetesa. Zbog velike količine kalcijuma i magnezijuma, pomaže razvoju zdravih zuba i snažnih kostiju, usporava pojavu osteoporoze. Ublažava upalna stanja, podstiče regeneraciju i brže zarastanje povređenih tkiva.

Kokosovo ulje sadrži čak 66 odsto korisnih, uglavnom zasićenih masnih kiselina, koje se lako metabolišu u organizmu. Istraživanja pokazuju da su naročito delotvorne kod neurodegenerativnih bolesti poput Parkinsonove, Alchajmerove i epilepsije. Snižava i nivo holesterola u krvi, redukuje telesnu težinu. Ulje poseduje snažna antioksidantna svojstva, pa se preporučuje za negu suve kože i protiv starenja, kao i za zdravlje kose.


"VODICA" PROTIV KARIJESA

TIM naučnika iz Dablina u Irskoj testirao je kako kokosovo ulje deluje na Streptococus mutans, bakteriju koja se taloži na zubima i dovodi do propadanja. Rezultati su pokazali da kada se pomeša sa pljuvačkom, efikasno uništava bakterije. Na osnovu toga istraživači predlažu da se kokosovo ulje obavezno dodaje pastama za zube i vodicama za ispiranje usta, radi bolje zaštite zuba i desni.

- S obzirom na to da se karijes javlja u ogromnom procentu kod dece i odraslih i na to se ne obraća dovoljno pažnje, čak ni u razvijenim zemljama, proizvodi za higijenu usta i zuba sa kokosovim uljem mogu da budu pravo rešenje - naglasio je dr Demijen Brejdi, vođa istraživačkog tima

Novosti