Borovnice i jagode odlazu mentalno opadanje starijih zena


Mentalne sposobnosti starijih žena koje često jedu borovnice i jagode sa godinama sporije opadaju nego kod njihovih vršnjakinja koje jedu malo tog voća bogatog flavonoidima, utvrdio je tim bostonskih medicinskih stručnjaka. Oni su tokom 16 godina pratili zdravstveno stanje više od 16.000 žena, koje su redovno popunjavale upitnike o navikama u ishrani.


Svake dve godine ispitanicama starijim od 70 godina su proveravane mentalne funkcije. Ustanovljeno je da one koje konzumiraju najviše borovnica i jagoda time odlažu kognitivno opadanje do dve i po godine, što se objašnjava antioksidantnim i antiinflamatornim svojstvima ovog voća.

Vođa istraživanja Elizabet Devor, iz bostonske bolnice Brigam, naglašava da je ovaj nalaz od izuzetno značaja za starije, kojih je u Sjedinjenim Američkim Državama sve više. Između 2000. i 2010. godine broj Amerikanaca od 65 i više godina se povećao za 15 odsto.

Već je ranije dokazano da flavonoidi i antioksidanti, kojih ima u bobičastom i jagodičastom voću, jabukama, citrusnom voću, čaju, crvenom vinu i crnom luku, smanjuju rizik i od srčanih bolesti, dijabetesa i raka.