Voce, za zdravlje i lepotu


Trešnje su pravi prirodni lek sa drveta jer ublazavajubolove u mišićima, smanjuju tegobe kod artritisa i gihta, a deluju protivupalno, diuretski i antioksidantno. Spisak lekovitih materija koje sadrži ovo voće je dugačak: od vitamina sadrže beta-karoten, i to 19 puta više od jagoda i borovnica, vitamin C, vitamin B1, B2, B3 i folnu kiselinu. Pritom su bogate i kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i gvožđem.



Sastojci koji modmladjuju


Naučnici s Instituta u Mičigenu nedavno su došli do potpuno novog otkrića o trešnjama – a to je da 20 okruglih crvenih plodova ima deset puta jače dejstvo od jednog aspirina, a pritom ne iritiraju želudac. Zato umesto na lekove, navalite na ovo voće jer mu je sezona upravo počela.
– Trešnje su veoma bogate antocijaninima, najjačim antioksidantima iz grupe flavonoida koji sprečavaju sve zapaljenske procese u organizmu. To su zapravo biljni pigmenti koji ovom voću daju karakterističnu crvenu boju, pa što su trešnje crvenije, sadrže više antocijanina. Ovu supstancu sadrže još i crna čokolada i borovnice.
Čarobni antocijanini i podmlađuju jer jačaju vezivno tkivo i sprečavaju nastanak bora.
Takođe, trešnje su i prirodni lek protiv celulita jer imaju mnogo kalijuma, a malo natrijuma, što podstiče izlučivanje vode iz organizma.
Osim toga, pune su dijetnih vlakana i vode, a to pomaže u ubrzavanju metabolizma. Pošto sadrže razne kiseline i voćni šećer, dodatno podstiču rad creva i pankreasa, aktiviraju jetru i bubrege i oslobađaju organizam otrova.



Voce koje cisti krvne sudove

Osim trešanja, sad na pijacama možete kupiti i sveže jagode, koje su oduvek smatrane plodovima ljubavi. Delom je to zbog njihovog oblika i boje, a delom zbog neverovatnog uticaja koji imaju na mušku plodnost.
Kod muškaraca koji nemaju organske uzroke steriliteta sveže jagode za samo nekoliko meseci mogu da očiste semenu tečnost, povećavaju broj spermatozoida i njihovu pokretljivost.
To dejstvo jagoda najviše se pripisuje sadržaju antioksidanata i vitamina C. U 150 grama jagoda ima čak 80 miligrama vitamina C, a to je tačno onoliko koliko odraslom čoveku treba da zadovolji sve dnevne potrebe organizma za njim.
– Zbog tako velike količine vitamina C jagode čiste krvne sudove od naslaga masnoće. Takođe, pune su folne kiseline i mineralnih soli kao što je magnezijum, pa su odličan diuretik.
Jagode sadrže i velike količine biljnih vlakana i mangana, a ovi sastojci ubrzavaju metabolizam i potpomažu varenje hrane. Zahvaljujući tome, one preventivno deluju na nastanak tumora debelog creva.
– Veoma važno je naglasiti da se jagode ne preporučuju u ishrani dijabetičara. Oboleli od šećerne bolesti mogu da ih jedu, ali samo po deset komada dnevno. U toj količini ne povećavaju nivo šećera u krvi.