Crni luk riznica zdravlja - Evo sta sve leci!

Crni luk svi koristimo u ishrani, ali retko ko zna šta sve luk može da uradi, i šta sve leči

Opekotine - Jednostavno prepolovite luk i držite ga na opekotini sve dok bol ne prestane. Sok iz luka umiruje bolove, a uz to je prirodni antiseptik koji smanjuje rizik od nastanka ožiljaka i infekcije.Ubodi insekata - Luk ima svojstvo da izvlači otrove nakon uboda te smanjuje bol i oticanje.

Bol u uhu - Komad luka stavite na uho i ostavite preko noći - omekšaće nakupine voska u uhu i ublažiti bol.

Povišena temperatura - Stavite šnite luka u čarape i navucite ih tako na stopala. Držite tokom noći i temperatura će pasti.

Širenje bakterija - Ovo možda zvuči čudno, ali navodno pomaže - stavite komade luka po kući i on će smanjiti mogućnost širenja bakterija i nastanka bolesti kod vas i ukućana. Luk ima sposobnost upijanja bakterija tako da se neće širiti prostorom, piše Boredom Therapy.

Protiv simptoma polenskih alergija - Ne bacajte ljuske luka - one su bogate kvercetinom, antioksidansom koji može da pomogne da se smanji upala i spreči oslobađanje histamina iz imunih ćelija, tako da se ublaže simptomi alergija. Ljuske luka (najbolje ljubičastog) prosušite, usitnite i pripremite kao čaj - prelijte vrućom vodom, ostavite 10 minuta i procedite. Pijte 2-3 šoljice dnevno.
Domaći sirup protiv kašlja - Ogulite i sitno isecite 6 glavica luka srednje veličine. Pomešajte luk s 4 kašike meda i stavite u posudu koja se nalazi iznad posude sa vodom koja vrije. Poklopite i lagano kuvajte 2 sata. Procedite i uzmite 1 veliku kašiku svaka 2 ili 3 sata. Ovaj sirup prikladan je i za decu.

Zanosna.com